Ennyibe kerül most és ennyibe került tíz évvel ezelőtt egy ingatlan Békéscsabán

Békéscsabán szinte ugyanannyit kell fizetni most egy családi házért, mint tíz évvel ezelőtt, 2009 óta csupán fél százalékot drágultak az átlagos négyzetméter árak 2019-re. A lakáspiacon azonban már más a helyzet. Mind a téglaépítésű lakások, mind pedig a panelek sokkal magasabb áron kerülnek értékesítésre most, mint tíz éve.


A családi házak értéke Békéscsabán

2019. novemberében 160 ezer Ft átlagáron kínálták a békéscsabai családi házak négyzetméterét, egy évtizeddel korábban pedig 153 ezer Ft/m² átlagáron. A tíz évvel ezelőtti állapothoz képest ugyan csak néhány ezer forintos a drágulás mértéke, azonban az évek alatt sokat változtak az eladási árak.

Békéscsabán 2009-ről 2010-re négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal csökkentek a családi házak átlagárai. Ezután egy kisebb emelkedést követően egészen 2013-ig 110 ezer forintra zuhant le az átlagos négyzetméterár, mely az elmúlt 10 év mélypontja is a kínálati árakat tekintően. Ezt követően azonban folyamatos drágulásnak lehettünk tanúi. Kezdetben mérsékeltebben növekedtek az átlagárak, 2017 után azonban már meredeken íveltek felfelé. 2018. novembere és 2019. novembere között négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal drágultak a csabai házak.

A csabai lakáspiac hatalmas lendületet vett

A családi házakhoz hasonlóan a Békéscsabán eladásra kínált lakások átlagárai is zuhanásnak indultak a 2009-es esztendőt követően. A gazdasági válság okozta visszaesés mélypontja azonban az egyes lakástípusoknál eltérő.

A téglalakásokat tekintve 2009. novemberben az átlagáruk 175 ezer Ft/m²-ről 2012 novemberére 140 ezer Ft/m²-re csökkent, majd a 2013-as év kisebb áremelkedése után 2015-ig újabb visszaesés következett. Az elkövetkezendő éveket már magasabb árak jellemezték, 2019-re a téglalakások átlagos négyzetméter ára 255 ezer forintra ugrott meg.

Ami a paneleket illeti, a családi házakkal megegyezően 2013-ban volt a legalacsonyabb, 110 ezer Ft/m² a kínálati áruk. Ezt követően azonban folyamatosan emelkedett az eladási áruk, mígnem 2019. novemberi hónapjában a panelek átlagos ára elérte a 280 ezer Ft/m²-t.

Tovább folytatódik az eszeveszett drágulás?

Hazánk egyetlen megyéjében sem csökkent 2019-ben az eladott lakóingatlanok átlagára. A legtöbbet Veszprém, Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék árai növekedtek. Ezen kívül Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megye is gyorsabb ütemben drágult, mint a főváros.

A lakáspiac jelenlegi, felfelé ívelő szakasza 2013-ban indult, így a növekvő lakásárak idén immáron a hatodik évükben vannak. A jelenlegi lakásárak pedig már az egyensúlyi szintjüket is meghaladják, ami nem feltétlenül jelent lejtmenetet a továbbiakban. Az elkövetkezendő két évben tehát elérhetnénk az árcsúcsot, melyet stagnálás követne. A ciklus mindenesetre most egy olyan fázisban járhat, ahonnan komoly kormányzati ösztönzők nélkül nehéz elképzelni további erőteljes áremelkedést.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!