Elkezdenek végre csökkeni a békéscsabai ingatlanárak?

Békéscsaba ingatlanpiacán az év elején még növekedés szemtanúi lehettünk, azonban az elmúlt két hónap változást hozott ebben a szektorban is. Áprilisban a családi házak és a lakások kínálati ára is mérséklődött.

A családi házak ára már újra csökken

Az Ingatlannet.hu statisztikai elemzéséből kiderül, hogy 2019 novemberében 170 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták eladásra a Békéscsabán eladó családi házakat. Egy minimális csökkenést követően a 2020-as év első két hónapjában emelkedni kezdtek az árak, így elérve a 169, majd a 178 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat. Azonban úgy néz ki ezután a koronavírus gazdasági hatásai a csabai ingatlapiacot is elérték, hiszen a márciusi ás áprilisi hónapokban már csökkenő tendencia mutatkozott meg a házak árfekvésében. Ha a számszerű összegeket nézzük, márciusban 174, majd áprilisban 173 ezer Ft/m2 volt az eladásra kínált családi házak átlagára.

A lakások tekintetében is hasonló tendencia érzékelhető

A 2019-es év decemberében a békéscsabai eladó lakások ára is mérséklődött. A téglalakások ára novemberről decemberre 264-ről 260 ezer Ft/m2-re csökkent, az eladó panellakások tekintetében pedig ez a mérséklődés 283-ról 277 ezer forintra változott. Ezeknek a visszaeséseknek a hátterében nagy valószínűséggel a kínálat csökkenése állt, hiszen a decemberi hónapok gyakran mérsékeltebb időszaknak számítanak az ingatlanpiac tekintetében.


A januári és a februári hónapok már az ingatlanpiac ébredésére utaltak, azonban csak úgy, mint a családi házaknál,a februári hónapot követően a lakások tekintetében is megjelent a járványhelyzet negatív hatása. Ilyen negatív hatás lehetett például az ingatlanpiaci tranzakciószámok csökkenése, a bizonytalanság megjelenése, majd maga a kijárási korlátozás bevezetése is. A februári hónapban tégla építésű lakást 277, panelt 285 ezer Ft/m2-es átlagáron kínáltak a csabai lakáspiacon.

A téglalakások ára márciusban 270 ezer, a panellakásoké pedig 277 ezer forintra csökkent. Az áprilisi hónapra minimálisan, de tovább mérséklődtek az árak. A tégla építésű házak így elérték a 269, a panelek pedig a 267 ezer forintos négyzetméter árat. Ezzel az árváltozással viszont a panellakások árfekvése a téglalakások ára alá csökkent.

A lakásépítési kedv is mérséklődött hazánkban

Köszönhetően a kialakult helyzetnek is, idén kevesebben vágtak bele az új lakások építésébe, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH lakásépítési gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2020 első negyedévében az építendő lakások száma 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben. A negyedévben kiadott új építési engedélyekből az is kiderült, hogy 34 százalékkal kevesebb lakóépület építését tervezik, mint az előző év első negyedévében. A természetes személyek által épített lakások aránya is csökkent, méghozzá 45-ről 43 százalékra. Érdekes, azonban hogy minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma, a megyei jogú városokban ez az emelkedés elérte a 8,1 százalékot.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!