Közösségi oldalak

Gazdaság

Bezár a Henkel körösladányi gyára

A Henkel Consumer Brands üzletág európai ellátási láncának átalakítása részeként magyarországi termelési tevékenységének újjászervezéséről döntött.

Az átszervezés következtében a Körösladányban gyártott folyékony mosószerek termelése a következő hónapokban leáll, a gyár végleges bezárását pedig 2024 végére tervezi a cég. A döntés meghozatala a fogyasztói igények változása miatt vált szükségessé, amely Henkel portfóliójában is változásokat eredményezett, és egyúttal termelési tevékenysége kiigazítását is szükségessé tette – ez pedig hatással volt a Körösladányban gyártott folyékony mosó- és tisztítószerek termékkategóriájára is.

A Henkel tisztában van azzal, milyen hatással lesz a munkavállalókra és a helyi közösségre a körösladányi gyár bezárása. Célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassa az érintett munkavállalókat ebben a nehéz átmeneti időszakban. A következő hetekben a vállalat szorosan együtt fog működni a munkavállalók képviselőivel, valamint az érintett hatóságokkal, hogy a lehető legjobban szervezett átmenetet biztosítsa.

A Magyarországon számos kategóriában (pl. mosószerek, hajfestékek) piacvezető Henkel Consumer Brands üzletág piaci jelenlétét nem érinti ez a konszolidáció, mivel a Körösladányban gyártott termékeket alapvetően nem Magyarországon értékesítik, hanem más európai országokba szállítják.

A Henkel a jövőben magyarországi termelői tevékenységét a környei gyárára fogja koncentrálni, ahol multitechnológiás ragasztók előállítása zajlik. A vállalat továbbra is elkötelezett ügyfeleinek és fogyasztóinak kiszolgálása iránt, valamint amellett, hogy vonzó munkahelyeket kínáljon budapesti adminisztrációs- és tudásközpontjában, illetve környei gyárban.

Hely információk szerint, az Orbán-kormány általi magas közületi energiaárak is nagyban hozzájárult a gyár működésének megszüntetésében.

Henkel: együttműködnek a munkavállalók képviselőivel

A Henkel tisztában van azzal, milyen hatással lesz a munkavállalókra és a helyi közösségre a körösladányi gyár bezárása.

Céljuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassa az érintett munkavállalókat ebben a nehéz átmeneti időszakban.

A következő hetekben a vállalat szorosan együtt fog működni a munkavállalók képviselőivel, valamint az érintett hatóságokkal, hogy a lehető legjobban szervezett átmenetet biztosítsa. Mint írták, a Magyarországon számos kategóriában, például mosószerek, hajfestékek terén piacvezető Henkel Consumer Brands üzletág piaci jelenlétét nem érinti ez a konszolidáció, mivel a Körösladányban gyártott termékeket alapvetően nem Magyarországon értékesítik, hanem más európai országokba szállítják.

A környei gyárra koncentrálnak

A Henkel a jövőben magyarországi termelői tevékenységét a környei gyárára fogja koncentrálni, ahol multitechnológiás ragasztók előállítása zajlik. A vállalat továbbra is elkötelezett ügyfeleinek és fogyasztóinak kiszolgálása iránt, valamint amellett, hogy vonzó munkahelyeket kínáljon budapesti adminisztrációs- és tudásközpontjában, illetve környei gyárban.

Biztosították az önkormányzatot arról, hogy korrekten járnak el a dolgozókkal

– A mai napon a Henkel Magyarország vezetése arról tájékoztatott, hogy 2024 augusztusától leállítják a termelést a körösladányi gyárban, 2024 végén pedig bezárják a gyárat

– fogalmazott Körösladány közösségi oldalán Kardos Károly, a település polgármestere.

– A cég sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, amelyre a fogyasztói igények megváltozása miatt volt szükség: a Körösladányban gyártott termékkategóriákban túltermelés van európai szinten. A döntés sajnos ennek tükrében végleges, magát a gyárat valószínűleg eladják

A polgármester leszögezte: biztosították arról, hogy a Henkel legfontosabb prioritása, hogy korrekten járjon el a körösladányi munkavállalókkal.

Ennek része egy, a törvényi minimumot meghaladó végkielégítési csomag, illetve képzés, állásközvetítés és egyéb segítségnyújtás a munkavállalóknak, illetve lesznek, akiket máshol foglalkoztatnak tovább.

– A gyár bezárásáról szóló döntésnek semmi köze ahhoz, hogyan teljesítettek az alkalmazottak a gyárban. Ezt jól jelzi, hogy nem is csak Körösladányt vagy Magyarországot érinti az átszervezés: a folyamat során a Henkelnek be kellett zárnia egy, a cég düsseldorfi központjához közel működő gyárát is. A cég vezetőivel mindenben együttműködünk, és folyamatosan fogunk egyeztetni az elkövetkező hónapokban, rendszeresen találkozunk majd. E találkozók keretein belül megvitatjuk a munkavállalóknak szánt végkielégítés kérdését, illetve rendezünk olyan kérdéseket, mint a telephely sorsa, illetve a Henkel által tulajdonolt ingatlanok és ingóságok ügyei

– írta Kardos Károly.

Reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium

A Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált a gyárbezárás hírére. Közleményükben jelezték, segíteni fogják a vállalat dolgozóinak elhelyezkedését. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat aktív kapcsolatot tart a vállalattal, illetve a Békés Vármegyei Kormányhivatallal a dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében – tették hozzá.

Mint írták, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat már a tényleges elbocsátások kezdete előtt kész azonnali segítséget nyújtani a cég körösladányi üzemének esetében is. Az érintett, közel 500 munkavállalónak átképzések, munkaerő-közvetítés, illetve a különböző munkaerőpiaci programokba való bevonás formájában tudnak segítséget biztosítani.

1987 óta van jelen a hazai piacon a Henkel

A Henkel Magyarország Kft. a kelet-közép-európai régió első Henkel-vállalataként 1987 óta van jelen a hazai piacon. Környén multitechnológiás ragasztóanyagok készülnek, míg Körösladányban mosó- és háztartási tisztítószereket gyártanak a bezárásig. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Henkel Magyarország Kft. 2023-as nettó árbevétele 31,9 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 19,7 milliárd forint. A társaság tavalyi adózott eredménye 149,7 millió forint volt, míg 2022-ben 222,2 millió forint nyereséggel zárt.


Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban

Harry Kane: az Európa-bajnoki cím az egyik legfontosabb trófea

Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint felfelé ívelő tendenciát mutat az angol válogatott teljesítménye, Harry Kane

Alvaro Morata: az Eb megnyerésére kell koncentrálni

Alvaro Morata, a spanyol labdarúgó-válogatott csatára azt mondta, neki és csapattársainak is elsősorban az Európa-bajnokság

A Fradi öregfiúkkal ünnepeltek Dévaványán

A Fradi öregfiúkkal együtt ünnepelték szombat délután Dévaványa várossá nyilvánítása évfordulóját. A két zöld-fehér alakulat

YouTube csatorna