Közösségi oldalaink

Gazdaság

Békéscsabai ingatlanpiac: ennyibe kerül most és ennyibe került öt évvel ezelőtt egy ingatlan

Békéscsabán mindhárom ingatlantípus: a családi házak, a panellakások és a téglalakások tekintetében több pénzt kell fizetni egy ingatlanért, mint öt évvel ezelőtt. Ez az áremelkedés a családi házak tekintetében azonban még a százezer forintot sem éri el négyzetméterenként. A lakáspiacon azonban már más a helyzet. Mind a téglaépítésű lakások, mind pedig a panelek sokkal magasabb áron kerülnek értékesítésre most, mint öt évvel ezelőtt.

Korábban már bemutattuk az Ingatlannet.hu statisztika adatai alapján, hogy mire számíthatnak azok, akik mostanában szeretnének ingatlant vásárolni Békés megye székhelyén, valamint a nagyobb városokban. Most távolabbra tekintettünk és az elmúlt öt év változásait vizsgáltuk meg Békéscsabán.

A békéscsabai lakáspiac nagy lendületet vett 2019-ig

A 2019-es évig szinte folyamatos drágulást láthattunk a békéscsabai lakáspiacon. 2016-ban átlagosan még 178 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a békéscsabai téglalakásokat, a panellakásokat valamivel, olcsóbban 154 ezer Ft/m2-ért hirdették a tulajdonosok. Egy év elteltével igencsak megugrottak az átlagárak, sőta békéscsabai ingatlanpiacon a panellakások árfekvése elérte a téglalakások szintjét is. Azok átlagára így 196-198 ezer Ft/m2 körül alakult.

2018-ban már jóval 200 ezer forint felett mozogtak az átlagárak, 2019-re pedig már a téglalakások kínálati ára 268 ezer Ft/m2-re volt tehető, míg a panellakásokat 287 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták. A tavalyi év vége már mérséklődést hozott, így 2020 novemberében 248-255 ezer forint között mozogtak a lakásárak négyzetméterenként.

A családi házak értéke Békéscsaba területén

Megyénk székhelyén az eladó családi házak átlagára nem emelkedett rohamosan az elmúlt öt év során. Folyamatos drágulásról beszélhetünk, viszont csak mérsékelt ütemben, hiszen az öt év alatt csupán 26 százalékos emelkedést tapasztalhattunk. 2016 novemberében átlagosan 140 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a házakat. Ez az összeg 2020 novemberében pedig 176 ezer forintra volt tehető négyzetméterenként.

Az albérletek is drágábbak lettek

A megyeszékhely területén az elmúlt években egészen 2019 novemberéig emelkedtek a bérleti díjak, 2020 novemberére pedig egy kisebb csökkenés volt megfigyelhető az előző év azonos időszakához képest. 2016-ban az átlagos bérleti díj 1198 Ft/m2-re volt tehető, 2019-ben pedig már elérte a 1646 forintot négyzetméterenként. Múlt év novemberében átlagosan 1412 Ft/m2-es áron kínálták bérbe az ingatlanokat.

Visszaestek a megrendelések

A KSH statisztikai adataiból megtudhatjuk, hogy az országos tendenciához hasonlóan a Békés megyei építőipari szervezetek megrendelései is visszaestek: a vállalkozások 2020 I‒III. negyedévében 19,9 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, ez közel 31 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt. Ezt a csökkenést elsősorban a korábbi beruházási programok kifutása, valamint a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai okozták.

Forrás: ingatlannet.hu

További hírek a kategóriából: Gazdaság

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!