Az ügyészség 800 milliós vesztegetésről ír a Bige ügyben – Nitrogénművek Zrt: a vádak alaptalanok, megfélemlítés lehet a cél!

Bige László a Nitrogénművek elnöke

Még kedden gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót. Az ország egyik leggazdagabb emberét gyanúsítottként hallgatták ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A 24.hu cikke szerint a 112 milliárd forintra becsült vagyonnal rendelkező Bige László letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Közleményükben nem nevezik meg Magyarország egyik leggazdagabb emberét, csak egy nyíregyházi vállalkozót említenek, mint aki több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét.

A bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, és az ügyészség szerint tartani lehet attól, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől. Fennáll annak is a veszélye, hogy befolyásolná a vele munkakapcsolatban álló személyeket vallomásuk megtételében

– indokolták a letartóztatás indítványozását.

A közleményből kiderült, hogy a gyanúsított ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már hasonló, vesztegetés elfogadásának bűntette miatt büntetőeljárás folyik. Abban az ügyben 135 millió forintos vesztegetésről és börtönbüntetésről volt szó, azzal a különbséggel, hogy felfüggesztett büntetéssel is megúszhatja Bige László, Magyarország tizedik leggazdagabb embere, ha elfogadja azt.

Az újabb, 800 milliós ügyről azt írja az ügyészség, hogy

a megalapozott gyanú szerint a gyanúsított egyik cége 2018 előtt, éveken át nagy mennyiségben állított elő a mezőgazdaságban felhasználható terméket, ezek egy részét utasítására valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cég szintén a vállalkozó érdekeltségébe tartozott. A kereskedők ezt követően piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a terméket a végfelhasználóknak.

Az egyik kereskedő cég vezetőjével megállapodott abban, hogy valótlanul selejtesnek minősített terméket fog neki eladni, aki azt tovább értékesíti a végfelhasználóknak, azonban az így keletkezett vételár egy bizonyos részét készpénzben visszaadja.

Az ügyészség az ügyletről azt írta,

összesen több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt vett át így a gyanúsított az üzletfelétől az évek alatt.

A Nitrogénművek Zrt. közleményében azt írja,

egy korábbi ügy miatt vették elő Bige Lászlót. Három éve, 2017. november 16-án tartottak házkutatást a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, valamint a cégcsoport egy másik tagja, a nagykereskedelemmel foglalkozó NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is.

A vádakat akkor alaptalannak nevezték, az intézkedések célját pedig abban látják, hogy a Nitrogénművek elnökét, Bige Lászlót megfélemlítsék, a jó hírnevét csorbítsák.

Copyright © 2015-2021 KELETEN.HU – IMPRESSZUM