2021.04.14 04:50

Akár Békés megyében is kiköthet a Nestlé gyár

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Nestlé bezárja egyetlen romániai, temesvári gyárát, és Magyarországra költözik – írja a Profit.ro.

Eszerint 2019 májusáig felszámolják a temesvári gyárat, ami 388 alkalmazottat foglalkoztatott.

Leszek Wacirz, a Nestlé romániai leányvállalatának vezetője elmondta, hogy nehéz volt a döntés, amit sok vizsgálat és alternatíva figyelembe vételét követően hoztak meg. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a kollégáknak megfelelő megoldást találjanak. Temesváron mindössze 30 alkalmazottat nem érint a döntés, ők a pénzügyi vezetésben dolgoznak, és egy új irodában fogják folytatni a munkát.


A temesvári gyár évi 10 ezer tonna édességet és kávét állított elő, a román piacon a termékeivel azért maradni fog továbbra is, csak már nem helyben állítja elő őket. A Temesváron gyártott termékek 33 százaléka Magyarországra és az Adriai-tenger térségébe ment exportra.

Az Azonnali szerint eképzelhető, hogy a Nestlé egy olyan kelet-magyarországi megyét választ, ahol jóval nagyobb humánerőforrás van, legutóbbi adatok szerint Hajdú-Bihar (5,1 százalékos munkanélküliség), vagy Békés (4,8 százalékos munkanélküliség), de akár Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád is tökéletesen megfelelne erre.