Közösségi oldalak

Gazdaság

A 2020-as év ezt hozta eddig a Békés megyei ingatlanpiacon

Még közel sem ért véget az idei év mégis rengeteg mindenről beszámolhattunk már a 2020-as év folyamán. A járványhelyzet első hulláma igencsak nyomot hagyott a magyar gazdaságon, így érintve az ingatlanpiac szereplőit is. Napjainkban pedig a második hullám térhódításáról számolnak be a szakértők.

Annak ellenére, hogyhosszú távonmegvizsgálva nem sok jele volt az árak csökkenésének, rövidebb távon nézve már beszámolhatunk az árak stagnálásáról, illetve minimális mérséklődéséről. Cikkünkben bemutatjuk, hogy pontosan hogyan is alakult térségünk ingatlanpiaca az elmúlt nyolc hónap során.


A családi házak árának változása kevésbé volt változatos

Idén minden bizonnyal Gyulán adták a legdrágábban a családi házakat, hiszen a júniusi hónapot követő árcsökkenés után is magasan a tabella élén végeztek a gyulai átlagárak. A nyolc hónap során folyamatosan 210-230 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a népszerű fürdőváros házait.

A sorban a békéscsabai házak átlagára következik, hiszen a gyulai árakat ugyan nem közelítette meg, de a többi megfigyelt város árfekvését igencsak maga mögé utasította. Békéscsabán ugyanis a minimális árváltozások után pár ezer forinttal kevesebbet kérnek el négyzetméterenként egy házért napjainkban, mint a januári hónapban.

Az idei év során a legnagyobb árcsökkenés Orosházán volt megfigyelhető eddig. Ott ugyanis a januári 125 ezer Ft/m2-es átlagárak az augusztusi hónapra már 106 ezer Ft/m2-re csökkentek. Egy ekkora változás egy 100 m2-nél nagyobb ház esetén akár több mint két millió forintos mérséklődést is jelenthet.

Szarvas területén az áprilisi-júniusi hónapos során igencsak visszább esetek a kínálati árak, viszont a nyár végén az átlagárak újra elérték az év elején megfigyelhető szintet, így a múlt hónapban átlagosan 98 ezer forintos négyzetméter áron vásárolhattunk családi házat a város területén.

Békésen minimális drágulás volt megfigyelhető az Ingatlannet.hu adatai alapján, hiszen a januári árakhoz képest augusztusban már a négyzetméter árakat nézve pár ezer forinttal drágábban kínálták eladásra a házakat.


A téglalakások ára több helyen is csökkent

A téglalakásokhoz jóval magasabb áron lehetett hozzájutni, mint a családi házakhoz, azonban vannak települések, ahol szemmel látható volt a csökkenés.

Az elmúlt nyolc hónapban januárról augusztusra csupán a békési lakások ára emelkedett, méghozzá 194 ezerről 220 ezer Ft/m2-re.

A legnagyobb csökkenés Gyula területén volt megfigyelhető, ott nyolc hónap alatt 39 ezer forinttal mérséklődött az átlagár, így elérve a 286 ezer Ft/m2-t. Békéscsabán és Szarvason ez idő alatt 20 ezer forintos négyzetméterár csökkenés volt a jellemző. Orosházán pedig 232 ezerről 215 ezer Ft/m2-re esett vissza a téglalakások átlagára.

A megépített lakások száma nőtt, a lakásépítési kedv viszont csökken

AKSH adataiból megtudhatjuk, hogy az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest megyénkben hússzal nőtt a megépített lakások száma. Az érdekesség, hogy a megépített 49 lakásból 47 a megyeszékhelyünkön épült meg.

Az építési kedv viszont az országos tendenciával azonosan csökkent nálunk is, hiszen az idei év első negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest mintegy kétharmadára visszaesett

Forrás: ingatlannet.hu

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!