„Határtalanul” biztonságban 2020-ban 101 ezer diák biztonságos utaztatása a cél

Fotó: Az év autóbuszos személyszállítója 2019 – Fehérvár Travel Busz Kft.

A 2010-ben elindított „Határtalanul” program keretében idén várhatóan 100 ezernél is több diák fog határon túli magyarlakta területre utazni. Kiemelten fontos cél, hogy a programban résztvevő tanulók és tanáraik a lehető legbiztonságosabban utazhassanak, ennek szakmai támogatásáról született megállapodás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) között.


„A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary szakmai partnerségével egy olyan szempontrendszert állít fel, amely biztosítja a résztvevő diákok biztonságos autóbuszos utaztatását. Ez az együttműködés komoly szakmai támogatást jelent. A Belügyminisztériummal kötött megállapodás alapján ugyanis kiemelt figyelmet fordítunk a diákokat szállító buszokra és azok állapotára. Ez a partnerség biztosítja, hogy már a pályázati feltételek kialakítását komoly szakmai egyeztetés előzze meg a személyszállítók oldaláról is, emellett mind költségkalkulációban, mind a szállítócégek folyamatos tájékoztatásában is együtt tudunk működni” – emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 2020. február 19-én, Dombóváron megtartott információs előadáson.

A lebonyolításért felelős Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Erdélyi Rudolf Zalán és a NiT Hungary ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor ennek érdekében szakmai megállapodást kötöttek, amelynek keretében a hazai közúti fuvarozók legnagyobb szakmai érdekképviseleti szervezetea program megvalósulását költségkalkulációs számítási modellel és a vonatkozó EMMI rendeletelőírásainak kommunikációjával támogatja, emellett ajánlást fogalmaz meg a programban résztvevő oktatási intézmények és az autóbuszos szolgáltatók között lefektetett etikai normákra.

Fotó: Az év autóbuszos személyszállítója 2019 – Fehérvár Travel Busz Kft.

„A biztonságos közlekedés minden személyszállító legfontosabb célja kell, hogy legyen. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával kidolgoztunk egy Autóbuszos Kisokost, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal a résztvevők részére létrehoztunk egy szerződéses ajánlást, amit mindenki számára elérhetővé tettünk. A legfontosabb szempontok, hogy az iskolák megbízható szolgáltatót válasszanak, akinek járműve minden fontos biztonsági előírásnak megfelel, és aki megfelelő mennyiségű pihenőidőt is biztosít gépjárművezetőjének.

A kiválasztás szempontjai esetében azonban a jármű gyártási éve is fontos, de sokkal inkább azelvárt a minőség és a komfortfokozat, illetve a szolgáltató referenciája elsődleges. Az is fontos, hogy a gyermekek is megismerjék a buszos utazás alapvető szabályait, például, hogy ne vonják el vezetés közben a sofőr figyelmét, fegyelmezetten viselkedjenek a mozgó járművön, ezért egy olyan ajánlást fogalmaztunk meg az autóbuszos viselkedéssel kapcsolatban, ami a zavartalan együttműködés megfelelő etikai alapjait biztosítja”


– emelte ki Dittel Gábor, a NiT Hungary főtitkára.

Close