Újra Romániában a nyolc határsértő, román segítőjük őrizetben

Nyolc határsértőt adtak át a Békés megyei rendőrök a román hatóságnak. A gyanú szerint egy román állampolgár akart nekik segíteni abban, hogy illegálisan átutazzanak Magyarországon. A rendőrség a román férfit őrizetbe vette.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, nyolc határsértőt és egy embercsempészéssel gyanúsítható román állampolgárságú férfit fogtak el a rendőrök 2020. július 31-én 5 óra 25 perc körül, Battonyán. A nyolc külföldi közül ketten pakisztáni, hatan pedig indiai állampolgárnak vallották magukat. Személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni.


A nyomozás eddigi adatai szerint Békés megyében illegálisan lépték át az államhatárt, majd a határ közelében beszálltak a román férfi személyautójába. A határsértőket a rendőrök a Battonya Határrendészeti Kirendeltségen meghallgatták, majd 2020. július 31-én 15 óra 30 perckor átadták őket a román hatóság képviselőinek. A járművet vezető román férfit a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.