Ugyanúgy letagadtták az üzemi katasztrófa súlyosságát, mint anno a kommunisták Csernobilnál!

A Mátrai Erőmű Fotó: Erdős Csaba

Ahogy arról a múlt héten írtunk, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mátrai Erőműben szúrós szagú gáz fejlődött ki, melynek hatására több dolgozó is rosszul lett.

A 444 értesülése szerint a helyzet péntekre tovább romlott,

rengetegen mentek haza a munkaidő vége előtt légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkova.

A Heves megyei katasztrófavédelem a múlt hét során több közleményben nyugtatta a lakosságot, azt hangsúlyozva hogy a rejtélyes gáz erőteljes szagú ugyan, de „emberre nem veszélyes”. Az Átlátszó kedd délután publikált egy birtokába került belső közleményt, melyből további részletek derülnek ki a szennyezésről.

A belső közlemény szerint a szennyezés forrása az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, amely az erőmű melletti víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd onnan egy szivattyúházon keresztül a füstgáz kéntelenítő berendezésbe kerül. A szennyezést először a pótvízmedence épületében érzékelték, de később szétterjedt a létesítményben,

a munkavállalók bűzről, torok- és szemirritációról, fejfájásról, és fémtárgyaik elszíneződéséről számoltak be.

A Mátrai Erőmű Zrt. saját gázelemző berendezései kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki, november 12-én pedig a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobillaborja új szennyező anyagként azonosította a foszfor-hidrogént (foszfint). A Heves megyei katasztrófavédelem közlésével ellentétben

mindhárom, az erőműben kimutatott gáz rendkívül mérgezőnek számít, a koncentrációtól függő mértékben súlyos egészségkárosodást vagy akár halált is okozhatnak.