Összetört tükörhátlapról azonosították a cserbenhagyó 24 éves kunágotai férfit

Elütött egy gyalogost egy személygépkocsi Mezőkovácsháza külterületén. Az autó vezetője nem állt meg, elhajtott. A rendőrök egy összetört tükörhátlapról azonosították a járművet, majd a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény gyanúsítottját.

A rendőrség erről az összetört tükörhátlapról azonosították a járművet. Fotó: police.hu

Segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit hallgattak ki 2020. április 10-én a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság rendőrei. A 24 éves kunágotai férfi 2020. február 15-én 20 óra körül autójával Battonya felől Mezőkovácsháza felé tartott. Mezőkovácsháza határában, sötét ruhában előtte az út szélén ment egy gyalogos, akit nem vett időben észre, így amikor elment mellette, az autó visszapillantó tükrével nekiütközött a gyalogos bal karjának. A férfi észlelte az ütközést, de nem állt meg, elhajtott, majd kicserélte az autó összetört tükrét. Az elütött fiatalember könnyű sérülést szenvedett.


A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság rendőrei alaposan átvizsgálták a baleset helyszínét, majd a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának szakembereivel együtt elemezték, értékelték a nyomozás során beszerzett információkat, adatokat. Egy összetört tükörhátlapot találtak, azt illesztették össze, az alapján azonosították az autót, majd annak vezetőjét. A kunágotai férfi először tagadta, hogy közlekedési baleset részese lett volna. A rendőrök azonban teljes részletességgel felderítették a történtek körülményeit, így a férfi végül beismerte, hogy ő ütötte el a 23 éves fiatalembert. Elmondta, hogy az autóban a kijelzőt állítgatta, a gyalogos pedig sötét ruhában, láthatósági mellény nélkül ment a sötétben. Későn vette észre és már nem tudta elkerülni a balesetet. Állítása szerint nagyon megbánta, hogy a baleset után nem állt meg, majd amikor a rendőrök a baleset után öt nappal felkeresték, tagadott.

Békés megyében az elmúlt két évben a rendőrség valamennyi hasonló esetet felderítette. Minden olyan ügyben, amikor egy közlekedési baleset résztvevője úgy hagyta el a helyszínt, hogy nem győződött meg róla, megsérült-e valaki, nem hívott segítséget a sérülthöz, a rendőrség eredményesen nyomozott.

A közúti közlekedés szabályait leíró rendelet rögzíti, hogy a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről. A helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.

Ha a balesetben nem sérült meg senki, akkor is jó, ha a baleset részesei megadják egymásnak az adataikat. Így ha később mégis kiderül, hogy személyi sérülés történt, az adatok segítik a rendőrségi vizsgálatot – tájékoztatta portálunkat Lipták András r. hadnagy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!