Közösségi oldalak

Belföld

Most már hivatalos a nyitás

2021. április 7-től léphetnek életbe a koronavírus elleni védelmi intézkedések feloldásának első szakaszában nevesített intézkedések

– derül ki a Magyar Közlöny 58. számában megjelent rövid határozatból, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs vezetője jegyez.

Ezúttal nem kellett hosszasan várakozni a kormányfői bejelentést követően a hivatalos megerősítésre – mint márciusban, a legutóbbi szigorítások részletszabályaira –, nagyjából egy órával Orbán Viktor 2,5-milliomodik vakcinabeadást közhírré tévő bejelentkezése után a közlönyben is elérhetővé vált a tömör és célratörő szöveg.

A belügyminiszteri határozat leszögezi, hogy a 2,5 millió ember első oltásával kapcsolatban korábban rendeletben rögzített hatálybalépési feltételt 2021. április 6-án elérte az ország. Így a 144/2021. kormányrendelet 11 paragrafusának a második bekezdése alapján a rendelet második és harmadik alcíme, továbbá a 13. és 14. paragrafusa is hatályba léphet 2021. április 7-én.

Orbán: a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót

A miniszterelnök közlése szerint a koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így szerdától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán kedden délután közzétett videóban azt mondta:

„A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. 2,5 millió honfitársunk beoltva.”.

A kormányfő úgy fogalmazott: „egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina”.
Orbán Viktor közölte: egy hónap alatt két és félszeresre növelték a beoltottak számát. Ezért – folytatta – holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Hozzátette, járványügyi intézkedések lesznek. Ezek betartását kérte.
Közölte azt is: az oltást hasonló tempóban folytatják.
Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást.

„Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!”

– fogalmazott.