Miklós Attila: Már a számokból is látszik, hogy mekkora baj van az Alföldvíz Zrt-nél

Végre számokban is látható lett, hogy mekkora a baj az Alföldvíz Zrt.-nél. Visszatérő téma a helyi vízszolgáltató nehéz gazdasági helyzete, a dolgozók követelései és az állam tétlenkedése. Békéscsabán – kérésünk ellenére – nem nyilvános ülésen tárgyalta a Közgyűlés a társasággal kapcsolatos előterjesztéseket, így a konkrét számokról eddig nem beszélhettünk. Azonban Orosházán, a nyilvános ülés napirendjére került az előterjesztés, így a titokban tartott számok is nyilvánossá váltak.

– írja közleményében az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében Miklós Attila elnök.

Továbbá közölte:

Az Alföldvíz Zrt. 2019-es üzemi tevékenységének eredménye 647,8 millió forint veszteség, az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint. Megdöbbentő! A társaság saját tőkéje a veszteség miatt az alaptőke kétharmadára csökkent, ami az alapszabályba és jogszabályba is ütközik. Ezért a szeptember 25-i Közgyűlésükön döntöttek volna az alaptőke leszállításáról, ezzel együtt a részvények értékének 9.400 Ft-tal való csökkentéséről. 14.000 forintról 4.600 forintra. A tulajdonos önkormányzatok képviselői ebbe nem egyeztek bele. Pontosabban nem fogadták el a társaság mérlegét, ami viszont előfeltétele a további döntéseknek.

Most ismét nekifut az Alföldvíz Zrt. Közgyűlése a szükséges döntések meghozatalának, amire november 20-28 között, online szavazással kerül sor. Békéscsabát Szarvas Péter Polgármester képviseli az üléseken, az azonban nem derült ki a polgármesteri döntéseket kihirdető bekescsaba.hu-ról sem, hogy mit képvisel majd a városunk vezetése.

Az elmúlt években minden évben többször is elmondtuk, hogy a társaság egyre nehezebb helyzetbe kerül, de a cég vezetése ezt többször cáfolta és nem beszélt csőd közeli helyzetről. Egészen április 30-ig, amikor Nagy László vezérigazgató Benkő Tibor honvédelmi miniszternek írt levelében rendkívül súlyosnak nevezte a cég gazdasági helyzetét, és elmondta, hogy „a fizetőképességét a cég csak tartós hitelezői tartozások kiegyenlítésének halasztatásával tudja fenntartani”. Ez a folyamat nem idén kezdődött.

Tudnunk kell, hogy a társaság 131 településen lát el vízszolgáltatási feladatokat, több, mint 500 ezer ember napi ellátását biztosítva. Békéscsabát azért érinti a legérzékenyebben a veszteség, mert városunk rendelkezik a legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal a társaságban. Olyan megoldást kell találni, amely rentábilis működét tesz lehetővé. Nem tudunk támogatni olyan megoldásokat, amelyek vagyonvesztést okoznának Békéscsabának, hátrányosak az ott dolgozók számára, nem valósítanák meg a bérek felzárkóztatását, vagy munkahelyek megszűnéséhez vezethetnek.

Az Alföldvíz Zrt. problémáit az állam okozta a közműadóval, a rezsicsökkentéssel és a meg nem térített béremeléssel. Ezt a problémát neki is kell megoldania, de úgy, hogy a vízellátást ne veszélyeztesse, a dolgozóknak és a tulajdonos önkormányzatoknak se okozzon további károkat.