Közösségi oldalak

Belföld

Március elsejéig érvényben maradnak a korlátozások Magyarországon

Március 1-ig maradnak a korlátozások – jelentette be csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sikerült kordában tartani a járványt, de enyhítés most csak rontana a hazai járványhelyzeten.

A politikus az eseményen hangsúlyozta:

Európa le van maradva, és a közös beszerzéstől nem várhatjuk, hogy elegendő oltás legyen. A kormány keresi a már bevált vakcinákat, és be fogja szerezni.

  • Háromszázezer ember beoltására elegendő orosz vakcina érkezik február végéig, a kínai vakcinából pedig körülbelül kétszázötvenezer ember beoltását lehet majd véghezvinni a következő hónapokban.
  • Minden olyan vakcinát, amellyel a világon már több mint egymillió embert beoltottak és engedélyezték, azt behozza a kormány az országba.
  • Márciusig marad az online oktatás a középiskolákban, de remélik, hogy esetleg az érettségin már személyesen vehetnek részt a diákok.
  • A gazdaságot is próbálják segíteni, eddig 27 milliárd forintra érkezett igény, amelyből 7 milliárdot az államkincstár már folyósított. 85 ezer, valamint 110 ezer forintra nő a közfoglalkoztatási bér és a garantált közfoglalkoztatási bér. Egyben a kormány újabb 45 milliárdot fordít a kisboltok támogatására.
  • 27 milliárd forintot a bértámogatásra szánnak
  • A falvakban működő kisboltok támogatására szánnak 45 milliárdot

A kormány 15 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet február 7-étől kezdve saját hatáskörében, az országgyűlést pedig arra fogja kérni, hogy ezt követően további 90 nappal hosszabbítson – jelentette be csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter szerint a kormány tegnap meghallgatta az Operatív Törzs jelentését.

Eszerint sikerült kordában tartani a járványt, de enyhítés most csak rontana a hazai járványhelyzeten.

Nyugat-Európában a magyarnál szigorúbb szabályok vannak érvényben, idehaza maradnak az eddigi rendelkezések – hangzott el.

Mint mondta, Magyarországon mintegy 100 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon.

„Ha ez a szám csökken, vagy megfelelő számban áll majd rendelkezésre vakcina, akkor lehet dönteni a szabályok enyhítéséről”

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.