Lopott állatok és kétes eredetű hús egy mezőberényi hentesnél – ítélet született az ügyben!

A Békési Járási Ügyészség felbujtóként üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette, valamint 8 rendbeli felbujtóként elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat egy 67 éves mezőberényi férfi ellen, akinek állattartó telepén 2018 februárjában lopott szarvasmarhákat és juhokat, hentesüzletében pedig bizonytalan eredetű húsokat találtak. Két társának is a vádlottak padjára kellett ülnie, tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Az idős vádlott – aki közel 20 éve foglalkozik állatok felvásárlásával, tenyésztésével, vágásával, és akinek Mezőberényben állattartó telepe és hentesüzlete is van – kérésére két társa 2017 szeptemberében egy gyomaendrődi tanyáról 2 db magyartarka szarvasmarhát lopott el összesen 840.000.-Ft értékben, melyek közül az egyik a vádlotthoz került. Az állat fülében lévő krotáliát, fülszámot a vádlott utasítására egyik alkalmazottja eltávolította, kivágta és egy másik, korábban a vádlott tulajdonában álló szarvasmarha fülszámával cserélte ki.

A vádlott ezen felül 2017 folyamán anyagi haszonszerzési célzattal több olyan állatot is megvásárolt a szükséges dokumentum, az ún. marhalevél nélkül, amelyek általa is tudottan lopásból származtak, így gyomaendrődi, bélmegyeri és kétsopronyi tanyákról eltulajdonított 7 db szarvasmarhát, valamint egy gyulai tanyáról eltulajdonított 31 db juhot. Az ismeretlen személyek által ellopott és a vádlott által áron alul megvásárolt szarvasmarhák füléből már ki volt vágva a fülszám, azokat a vádlott szintén a korábban tulajdonában álló állatok fülszámaival helyettesítette, holott az állatok levágása, elhullása esetén a fülszámokat a jogszabályban előírtak szerint meg kellett volna semmisíteni.

Az eltulajdonított állatok nagy részét a rendőrség lefoglalta és a tulajdonosok részére visszaadta.

A rendőrséggel együtt a Békés Megyei Kormányhivatal szakemberei is helyszíni szemlét tartottak, amelynek során a gyanúsított hentesüzletében 600 kg olyan sertés-, marha- és birkahúst találtak, amelynek eredetét a gyanúsított nem tudta igazolni, ezért azok megsemmisítését rendelték el.

A Békési Járásbíróság a 2019. szeptember 17-én tartott előkészítő ülésen a cselekményeit beismerő I.r. vádlottat halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, ezen felül az eljárás során felmerült közel 50.000.-Ft-os bűnügyi költséget is neki kell viselnie. A II.r. és III.r. vádlottakat a bíróság 200.000.-Ft és 240.000.-Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.