Lemond polgármesteri posztjáról Borkai Zsolt

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be.

Csütörtökön kellett volna ünnepélyes esküt tennie Borkai Zsoltnak a győri önkormányzat ünnepélyes alakuló ülésén. Szerda délelőtt már fideszes források arról beszéltek, hogy regnálásával olyan nagy lenne “az erkölcsi kár”, hogy az lenne a legjobb, ha még a holnapi ceremónia előtt lemondana. Ez végül meg is történt, Borkai Zsolt nyílt levelében közölte: levonja a konzekvenciákat és vállalja a felelősséget.


A politikus Facebook-oldala szerdán elérhetetlenné vált.

Győr polgármesteréről az önkormányzati választások előtt egy – magát az ördög ügyvédjének nevező – ismeretlen tett közzé az interneten fotót és videót, amelyeken a polgármester több ember társaságában volt látható szexuális aktus közben. A választáson ezzel együtt elindult, meg is nyerte, és az újraszámols is az ő győzelmét mutatta, majd a választások után kilépett a Fideszből, visszahívták a Magyar Olimpiai Bizottságból, most pedig lemondott polgármesteri posztjáról.

Borkai szerint

“a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó is ellenőrizetlenül átvett”.

Hozzátette: szereti Győrt, ezért nem szeretné a személyével és a vele történtekkel hátráltatnia város további fejlődését, így lemond polgármesteri tisztségéről.

A polgármester lemondására a HVG rákérdezett Gulyás Gergelynél, ugyanis a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hírrel egy időben épp a kormányülés után, Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót. Annyit felelt: “Heuréka”.

Győrben a törvényi előírások miatt időközi választást fognak tartani, ez az eljárás ugyanis, ha a polgármester megbízatása valamilyen okból megszűnik.

Close