László Attila: a Medgyesegyházán élő emberek, jelentős része változást szeretne, és határozottabb vezetőben gondolkodnak


Február 1-én vált jogerősen is nyilvántartásba vett civil szervezetté az Összefogás a Jövőnkért Egyesület, amely Medgyesegyházán alakult meg. Ennek apropóján kérdezte Gulyás Sándor, László Attila Tibort az egyesület elnökét, hogy mutassa be a település lakosai számára a „legifjabb” helyi civil szervezetet.

L.A.T. Az elmúlt év augusztusában határoztuk el egy civil szervezet megalakítását, amely a helyi közéleti kapcsolatok fellendítése mellett, elsősorban kulturális, sport és karitatív szerepvállasaival vinne egy új szint a település életébe. De mindemellett nagyon fontos feladatnak tekintjük a lakossági érdekek képviseletét, annak érvényre juttatását, valamint a környezetvédelmi, áldozatvédelmi és jogi segítségnyújtást is.

László Attila Tibor

A közéleti tevékenységünket egyéb iránt már attól a pillanattól kezdve elindítottuk, ahogy a nyár folyamán első alkalommal összegyűltünk. Ekkor határoztuk el, hogy hagyományteremtő szándékkal útjára indítjuk és minden év augusztusában megrendezzük Szent István nap alakalmából a Magyar Bál elnevezésű rendezvényünket.

G.S. – Itt álljunk meg egy pillanatra, mivel úgy emlékszem nem mindenki fogadta ezt kitörő lelkesedéssel és akkoriban voltak kritikus hangok is.

L.A.T. – Igen, ez valóban így volt, de a rendezvény sikere és színvonala eloszlatta a kétkedők aggályait is. Voltak akik kirekesztőnek tartották, hogy mi „magyar bált” rendezünk, pedig Szent István napja, augusztus 20. a Magyar Államalapítás ünnepe, így kézenfekvő volt és logikus is az elnevezés. Én személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy a Kárpát-medencében élő népek összetartozzanak, hiszen a középkori és újkori történelmünk magyarságának az volt a küldetése, hogy egyben tartsa az itt élő népeket, amelyet sikeresen képvisel azóta is. Medgyesegyháza pedig egy kiemelkedő zászlóvivője ennek a rendkívül nehéz feladatnak, hiszen itt példaértékűen együttműködve élnek a különböző népcsoportok. Egyébként én anyai ágon Szlovák származású, apai vérvonalon pedig Székely- Magyar származású vagyok, így ebből a szempontból is beleillek a település arculatába.

G.S. – Az Összefogás a Jövőnkért Egyesület igazából a jótékonysági kezdeményezésével vált ismertté és mondhatni népszerűvé Medgyesegyházán.

L.A.T. – Megvallom kicsit félve indítottuk el ezeket a jótékonysági akciókat mivel számomra bizonytalan volt a lakosság várható reakciója. Így utólag látva, ettől sem kellett volna tartani, hiszen azonnal jelentős fogadókészség mutatkozott az ingyenes ruha-turi elnevezésű akcióinkra. Sőt mára egy nyomásgyakorlás van irányunkba, hogy folytassuk mivel a kezdeményezésünk összetalálkozott a lakosság jelentős részének az igényével. Sajnos Dél-békés országos szinten is az egyik hátrányos helyzetű térségnek számít, ahol minden segítséget hálás szívvel fogadnak az emberek. Egyébként ezzel az akcióval nem csak a segítségnyújtást képviseljük sikeresen, hanem a példamutatáson túl egy új hálózat is kialakult menet közben, amely jó szándékú emberek tucatjait tömöríti egy lazább, de annál aktívabb szövetségbe.

Az egyesületünknek és személy szerint nekem is nem titkolt és talán elsődleges célom, hogy a tevékenységünkön keresztül bemutassuk az itt élő emberek számára, hogy összefogással igen is lehet eredményeket produkálni. Valójában pedig az ország keleti szegletében található kistelepülések számára az egyetlen túlélési esélyt jelentik az erős és egymásra odafigyelő közösségek. Az előttünk álló időszak sajnos nem a kistelepülések számára lesz kedvező ez mára tisztán érzékelhető, ezért is fontos az összefogás.

G.S. – Milyen további szerepre készül az egyesület ebben az évben?

L.A.T. – Természetes az eddig megkezdett tevékenységünket folytatjuk. Vagyis lesz idén is Magyar Bál, továbbra is megrendezzük a jótékonysági akcióinkat, valamit az áldozatvédelmi feladatvállalásainkat is jobban előtérbe helyezzük és természetesen továbbra is támogatni fogjuk a városi rendezvényeket. Ezen felül tervezzük a nyárra egy nagyszabású, egész napos jótékonysági sportesemény megtartását, illetve a helyi közéletben a lakosság véleményét és felmerülő problémáit kívánjuk határozottan képviselni. Továbbá a környezetvédelem területén is szeretnénk egy markáns képviseletet alkotni.

G.S. – Így a beszélgetés végén nem megkerülhető a kérdés, sokan azt híresztelik, hogy indulni fogsz az őszi önkormányzati választáson, mint polgármester jelölt. Mi igaz ebből?

L.A.T. – Igen sokan kérdeznek engem is ezzel kapcsolatban, illetve van bizonyos lakossági nyomásgyakorlás is az irányomba. Sokaknak szimpatikus amit képviselek és az itt élő emberek jelentős része változást szeretne.  Egy az eddigieknél határozottabb vezetőben gondolkodnak, aki ténylegesen és kizárólagosan  a lakosságot szolgálja.

Erre azt tudom válaszolni, hogy ez teljes mértékben egyezik az én elgondolásommal is. Ugyan az októberi önkormányzati választásokig még sok idő van hátra, de amennyiben továbbra is érezni fogom az itt élő emberek szeretetét, támogatását és bizalmát akkor indulni fogok az őszi önkormányzati választáson.

Close