Lassan az összes folyó tetőzik Békés megyében

A Hármas-Körös Gyomaendrődnél, az Endrődi oldalán.

Az elmúlt 24 órában a Körösök romániai vízgyűjtőjén található Tenkén esett a legtöbb csapadék, ahonnan 31,8 mm-t jelentettek, de 20 mm fölötti eső esett még Borossebesen (21,9 mm) is, a vízgyűjtő többi részén 0-9 mm közötti a mért érték. Magyar területen Gyulaváriban esett a legtöbb eső, innen 9,7 mm-t jelentettek, máshol jellemzően 0-5 mm közötti csapadékot mértek.

Az elmúlt 24 óra hidrológiai eseményei

A Fekete– és Fehér-Körös teljes hosszában apad, a vízállás mindenhol készültségi szint alatt van.

A Kettős-Körös Békésnél apad, reggel 7 órakor 576 cm volt a vízállás (I. fok 550 cm).

A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál az elmúlt 24 órában jellemzően 60 cm körül stagnált. Körösladánynál tetőzési állapotban van a folyó, ma reggel 8 órakor 436 cm volt a vízállás
(I. fok 400 cm).

A Berettyó Szeghalomnál tetőzési állapotban van, 5 cm-rel készültségi szint fölötti a vízállás (I. fok 300 cm).

A Hármas-Körös gyengén árad, vízállása Gyománál ma reggel 7 órakor 565 cm (I. fok 550 cm), Szarvasnál 617 cm volt (I. fok 600 cm).

A Tisza gyengén árad, vízállása Csongrádnál 570 cm (I. fok 650 cm).

Az elkövetkező 24 órában várható események

A Kettős-Körös Békésnél várhatóan ma este kilép a készültségi fokozatból.

A Sebes-Körös Körösladánynál, valamint a Berettyó Szeghalomnál megkezdi, illetve folytatja a tetőzést, holnap reggelig készültségi szintből várhatóan egyik vízmércénél sem lép ki a vízállás.

A Hármas-Körös Gyománál ma az esti órákban kezdi meg a tetőzést, 570 cm körüli értéken (I. fok 550 cm), Szarvasnál a tetőzés 625 cm-en az éjszakai óráktól várható (I. fok 600 cm).

A meteorológiai előrejelzések szerint ma 6,8 mm, holnap 11,1 mm, holnapután pedig 6,9 mm területi átlagú csapadék várható a vízgyűjtőterületen, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam.

Árvízvédelem

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén I. fokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 196 km hosszan tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása.