Komoly lehűlés jön, vasárnap akár mínusz 10 fok is lehet

Fokozatosan hűl le a levegő a hétvégén, vasárnap néhol -10 Celsius-fok is lehet, és többfelé napközben is csak fagypont körül alakul a hőmérséklet

– derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken, karácsony első napján többnyire borult lesz az ég, ugyanakkor északon átmenetileg elvékonyodhat, rövid időre fel is szakadozhat a felhőtakaró. Az összefüggő csapadékzóna dél felé elhagyja az országot, ugyanakkor délután a nyugati megyékben ismét elered az eső; havas eső is eshet. Elsősorban a Dunántúlon megerősödhet a szél. A leghidegebb órákban plusz 2–7 fok lesz, napközben plusz 3–8 fokig melegszik fel a levegő.

Szombaton, karácsony második napján reggel, délelőtt délen lehet több a felhő, majd ott is napos idő várható, gomolyfelhőkkel. Több gomolyfelhő a Tisza vonalában képződhet, és inkább csak arrafelé alakulhat ki elvétve hózápor. A szél nagy területen erős, a Dunántúlon néhol viharos lesz, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A nappali maximumok plusz 1 és 5 fok között alakulnak.

Vasárnap nyugaton süthet ki a nap, akár több órára is, másutt nagyrészt erősen felhős vagy borult időre lehet számítani. Dél, délkelet felől egyre többfelé valószínű hószállingózás, gyenge havazás (legkisebb eséllyel a Dunántúl nyugati felén), a Tiszántúlon havas eső, eső is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett szerdai videóban Fehér Balázs meteorológus már azt is jelezte, a jövő héten ismét melegszik a levegő. Napközben plusz 10 fok is lehet, a hajnali fagyok pedig megszűnnek.