Két óra, öt határsértő, egy embercsempész

Öt határsértőt fogtak el a rendőrök Békés megyében. Egyikük, egy egyiptomi férfi egy szerb nő autójában utazott. A rendőrök a határsértőket és a nőt is előállították, tájékoztatta portálunkat Vargáné Dr. Szombati Andrea r. őrnagy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Két óra alatt öt határsértőt fogtak el a rendőrök Békés megyében. A Battonya Határrendészeti Kirendeltség rendőrei 2020. január 18-án 21 óra 40 perckor Kisdombegyház külterületén ellenőriztek egy szerb rendszámú személygépkocsit, amelyet egy szerb nő vezetett. A járműben utazott egy magát egyiptominak valló férfi, aki nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát, és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon.

Ezután, 22 óra körül Magyardombegyházon három külföldit igazoltattak a rendőrök. Az egyik férfi szírnek, a másik két férfi egyiptominak mondta magát. Szintén Magyardombegyházon, 23 óra 45 perc körül elfogtak a rendőrök egy magát szír állampolgárnak valló férfit. Ők sem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét. A rendőrök a határsértőket a Battonya Határrendészeti Kirendeltségre vitték, és embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt a szerb nőt is előállították.

12:10

Öt határsértő újra Romániában, szerb segítőik őrizetben

Öt határsértőt adtak át a Békés megyei rendőrök a román hatóságnak. A gyanú szerint három szerb állampolgár segített nekik abban, hogy illegálisan átutazzanak Magyarországon. A rendőrség a két férfit és egy nőt őrizetbe vette.

Kisdombegyház külterületén, valamint Magyardombegyházon feltartóztatott külföldiek közül ketten szír, hárman pedig egyiptomi állampolgárnak vallották magukat. Személyazonosságokat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Egyikük egy szerb nő autójában ült, amikor a rendőrök elfogták. A gyanú szerint a nőnek két férfi társa is volt, akik szintén szerb állampolgárok. A nyomozás eddigi adatai szerint ők is segítséget nyújtottak a határsértőknek abban, hogy miután Románia felől illegálisan átlépték az államhatárt, tovább tudjanak utazni. A határsértőket a rendőrök a Battonya Határrendészeti Kirendeltségen meghallgatták, majd 2020. január 19-én 11 órakor átadták a román hatóság képviselőinek. A három szerb állampolgárt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette.