Egy személygépkocsiban két szír férfi

Békés megyében elfogtak és előállítottak a rendőrök két szír állampolgárt. Egyikük, akinek van német tartózkodási engedélye, személygépkocsival vitte társát. A gyanú szerint segített neki abban, hogy illegálisan átlépje az államhatárt.

Békés megyében, a Battonya és Mezőhegyes közötti úton, 2020. augusztus 1-jén 19 óra 35 perckor leállítottak a rendőrök egy német rendszámú személygépkocsit, amelyben ketten ültek. Az autót egy szír állampolgár vezette, akinek van szír útlevele és német tartózkodási engedélye. Utasa szintén rendelkezik szír útlevéllel, azonban azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon, nem tudta hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök az embercsempészéssel gyanúsítható gépkocsivezetőt és utasát is előállították a Battonya Határrendészeti Kirendeltségre – tájékoztatta portálunkat Feuerwerker Béla c. r. alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.