Egy helyi vállalkozó hozta az idegen vendégmunkásokat a Gyomaendrődiek nyakára!

Bejelentésekkel bombázták napokig Gyomaendrőd lakói a rendőrséget, és a kormányhivatalt, mert idegeneket láttak egy városszéli elhagyott gyártelepen. Kiderült, hogy idénymunkások, akiket egy környékbeli gazdálkodó fogadott fel kukoricát címerezni, írja a Hvg.

Rendkívüli sajtótájékoztatót kellett összehívnia a gyomaendrődi polgármesternek, mert a hétvége óta záporoznak a lakosok felől a bejelentések, hogy idegenek portyáznak a város határában. Toldi Balázs nyugtatta a lakosokat, hogy a külterületi gyártelepen elszállásoltakat már vizsgálják a hatóságok. Szarvas, Csabacsűd, Szentes környékén címerezik a kukoricát a vendégmunkások, egy agrárvállalkozó foglalkoztatja őket, a telepet pedig annak tulajdonosától szabályszerűen bérli.

Toldi Balázs elmondása szerint szerdán több szakigazgatási szerv is ellenőrzést tartott a telepen, az eredményeket még nem ismeri a polgármester. Annyit azért elmondott, hogy az Európai Unión belül szabad a munkavállalás, így azokkal kapcsolatosan, akik az uniós országból érkeztek, nem lehet intézkedni. A szálláshellyel kapcsolatosan annyit jegyzett meg Toldi, hogy abban akár találhatnak a hatóságok kivetnivalót, ha ez így lesz, akkor intézkedni fognak arról, hogy másutt helyezzék el a százötven külföldi napszámost.

Éppen a HVG legújabb számában jelent meg egy cikk arról, hogy jelentősen nőtt az elmúlt években a külföldi munkavállalók száma, sokukat méltatlan körülmények között szállásolnak el munkáltatóik. A hivatalos adatok szerint egyébként 2017-ben 23 ezer, 2018-ban már 60 ezer külföldi jött Magyarországra munkavállalás céljából, de a valójában itt tartózkodók többen is lehetnek.


A munkaerőhiány számszerűen nem a mezőgazdaságot sújtja a legjobban, de kétség kívül ebben az ágazatban a nehéz fizikai munkára szinte lehetetlen munkásokat szerezni. A kukorica címerezés is a legnehezebbek közé tartozik, már szinte hagyományszerűen napszámosokkal végeztetik el ezt a munkát. Mezőhegyesen, az állami tangazdaságban birtoktáborokat szerveztek az idényre, hasonlóan a korábbi építőtáborokhoz, de ezeket is folyamatosan hirdetik, mert nehéz feltölteni a létszámot.

Bár a Gyomaendrődön elszállásolt százötven külföldi a város külterületén egy elhagyott gyártelepen lakik átmenetileg, mégis riadalmat keltettek a helyiekben, holott a polgármester azt is elmondta, hogy őket naponta külön buszokkal szállítják a munkavégzés helyszínére.

Close