Dancsó Tibor: További hitelek felvételébe sodorja bele a várost a fideszes és lilaszíves többség!

Dancsó Tibor Fotó: Erdős Csaba

2019. december 19-én Békéscsaba Megyei jogú Város Önkormányzat Közgyűlése ülést tartott, melynek történéseivel kapcsolatosan 3 témáról beszélt Dancsó Tibor a DK – Jobbik – Párbeszéd képviselője, békéscsabai sajtótájékoztatóján.

Sokadszor fut neki a közgyűlés a „Békés Megyei Tudásház és Könyvtár energetikai fejlesztésével kapcsolatos döntések” elnevezésű témának, kezdte sajtótájékoztatóját Dancsó Tibor.


Az épület 34 éve épült, drágán fűthető és a berendezései sem üzembiztosak. Azt, hogy fel kell újítani, senki sem vitatja. A város nemrég a teljes energetikai felújításra komoly összeget (393 MFt-ot) nyert, de az építőiparban az utóbbi évben akkora áremelkedések voltak, hogy munka most bruttó 151 MFt-tal kerülne többe, mint amennyivel eredetileg kalkulálták.

A képviselő kiemelete, hogy a közgyűlés előtt két javaslat volt:

A./ Visszalépünk a megnyert pályázattól, áttekintjük a műszaki tartalmat és egy reális, emelt összeggel újra pályázunk, vagy

B./ Igénybe vesszük az elnyert összeget (ami biztos nem elegendő a beruházás kivitelezésére) közbeszerzésen újra pályáztatjuk a munkát, majd a hiányzó pénzt a város fejlesztési hitel felvételével pótolja.

Úgy tűnik, a közgyűlés annak ellenére ez utóbbi „B” variáció mellett döntött, hogy a város fejlesztési hitelállománya az idén elérte a 2 milliárd (azaz 2000 millió) forintot, ráadásul a 7 fideszes és 7 lilaszíves képviselő csak ezen a mostani közgyűlésen – egymással tökéletes összhangban – e 2 milliárdon túl, további, közel 300 MFt beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségvállalásról döntött. Ez konkrétan további fejlesztési hitelek felvételét fogja jelenteni.

A többség annak ellenére döntött így, hogy Dr. Ferenczi Attila képviselőtársam (Fidesz – KDNP) e vita előtt nem sokkal, a költségvetési koncepció vitája során pont arra hívta fel a figyelmet, hogy mekkora terhet ró a városra és mennyire lecsökkenti a képviselőtestület mozgásterét, hogy a fejlesztési hitelek törlesztése miatt, az idén 140 MFt, a következő években meg már stabilan 200 MFt feletti fizetési kötelezettségünk lesz évente. A várost gúzsba köti a fejlesztési hitelállománya! És ezt fejeltük meg most, még további 300 millió forinttal.

2./ Véleménye szerint a könyvtár felújításával kapcsolatosan, a Közbeszerzési Törvénynek megfelelően, úgynevezett „részekre történő árajánlatkérést” kell alkalmazni.
A Városfejlesztési Kft. a könyvtár energetikai felújításával kapcsolatban egyben pályáztatta meg az egész felújítást. Az első pályázatra egy jelentkező sem volt, a másodikra pedig 1 fővállalkozó adott be pályázatot. Szerintem jogosan merül fel a kérdés, hogy eddig miért nem kértünk be a különböző munkafolyamatokra (nyílászárócsere, homlokzatszigetelés, tetőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, stb. külön-külön árajánlatokat, azaz miért nem történt úgynevezett „részekre történő árajánlatkérés”?

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. vezetője Dr. Sódar Anita erről nekem többször is úgy nyilatkozott, hogy erre csak így – egyben – lehetséges árajánlatot kérni, amit erősen vitatok. Ezért a kérdést a közgyűlésen már úgy tettem fel, hogy „hajlandó-e a Városfejlesztési Kft a közbeszerzés során részekre történő árajánlatkérést alkalmazni?” Dr. Sódar Anita most azt a választ adta, hogy ez olyan bonyolult feladat, melyre ők, a Városfejlesztési Kft. nincsenek felkészülve.

Válasza azért volt számára meglepő, mert egy ezt megelőző napirendi pontban épp a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. beszámolóját hallgatták meg.

Ebből idézett:

„Jelenleg 485 db szerződést kezelünk. Ez azt jelenti, hogy valamennyi szerződésben rögzített munkát a Kft. vagy maga végzi, vagy felügyeli annak teljesítését. Valamennyi szerződés esetén a Kft. látja el a menedzseri, pénzügyi, közbeszerzési, beszerzési, jogi és műszaki jellegű feladatokat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Modern Városok Program keretében több, mint 31 milliárd forint összegben menedzselünk projekteket, fejlesztéseket. Jelenleg párhuzamosan 20 db munkaterületen folynak kivitelezési munkák. A Kft. látja el a projektmenedzsmenti és a műszaki ellenőri feladatokat is.”

Szóval, itt valami nem stimmel! Egy 4 – 500 MFt-os munka kifog a Városfejlesztési Kft-n? Miért állítja azt a Városfejlesztési Kft. vezetője, hogy e felújítás levezénylését nem képesek elvégezni!? Ha e feladatok végrehajtása 485 db. szerződés esetében működik, akkor ennél miért nem?

E munkába a helyi vállalkozások úgy sokkal jobban bevonhatók, ha mindenki a saját szakterületének megfelelő árajánlattal indulhat. Az eddigi sikertelen pályáztatás bizonyítja, hogy generál kivitelezőből nincs elegendő, de az biztosan tudható, hogy nyílászárós, fűtés-víz- gázos, homlokzatszigetelős cégből, témánként több is pályázna. Feltéve, ha ezt a Városfejlesztési Kft. végre hajlandó így – részekre történő árajánlatkéréssel – meghirdetni.

Több közvetlen támogatást a családoknak!

A költségvetés koncepciójának vitája során szó esett arról, hogy a városnak törvényi kötelezettsége a működőképesség fenntartása és az e feletti – úgynevezett „önként vállalt feladatokból” csak annyit vállalhat, amennyi ezt a működőképességet nem veszélyezteti. Ezzel Békéscsabán úgy látom nincs probléma. Ellenben úgy gondolom, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a családok valódi, közvetlen támogatására! Attól egy családnak sem lesz könnyebb az élete, hogy a városban elkészül egy ipari park, vagy, hogy felújítunk egy orvosi rendelőt. Támogassuk közvetlenül a családokat is!

  • Más városok komoly pénzeket terveznek be a költségvetésükbe, a TB által nem támogatott, gyermekeknek adható védőoltások támogatására. Tegyük mi is ezt!
  • Tervezzünk be a jövő évi költségvetésbe nagyobb összeget a szeptemberi tanévkezdés támogatására! Ha a tőlünk 9 km-re fekvő Békés városa 26 MFt-ot tud alanyi jogon szétosztani minden óvodás, kisiskolás és középiskolás diákja után, tanévkezdésre a családoknak, akkor nálunk se 1 MFt legyen ez a keret!Ezt a videót nem fogja bemutatni a közmédia vagy a TV2, ezért oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!