Csak 17 rendbeli csalás, és 2 vétség van a 31 éves büntetett előéletű mezőberényi férfi számláján

A Békéscsabai Járási Ügyészség 17 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 2 rendbeli vétsége miatt emelt vádat egy 31 éves büntetett előéletű mezőberényi férfi ellen, aki nyílászárók megrendelése kapcsán 19 sértettet károsított meg országszerte.

A vádlott 2017 szeptemberében mindössze 4 napig állt munkaviszonyban egy törökszentmiklósi székhelyű, használt és új ablakok forgalmazásával foglalkozó kft.-vel. Mivel a vádlott a rövid idő ellenére nagyobb összegű készpénzzel nem tudott elszámolni munkáltatója irányába és a társaság tehergépkocsiját is önkényesen használta, munkaviszonya a próbaidő alatt megszüntetésre került. A vádlott rövid foglalkoztatása alatt megismerte a kft. e-mail címéhez tartozó jelszót, így elhatározta, hogy megélhetésének biztosítása érdekében úgy szerez pénzt, hogy a cég e-mail címével visszaélve a céget az interneten megkereső ügyfelekkel maga veszi fel a kapcsolatot, és részükre piaci ár alatt fog ablakokat, ajtókat és garázskapukat kínálni.


A vádlott a tőle nyílászárókat megrendelő ügyfelektől előlegként a vételár felének, esetenként a teljes összegnek az előre történő megfizetését kérte hozzátartozói és ismerősei bankszámlájára, akik nem tudtak arról, hogy bűncselekmény elkövetéséből származó pénz kerül a számlájukra, azt átadták a vádlottnak. A vádlott a megrendelt termékeket nem küldte el a sértettek részére, a megrendelések teljesítésére nem volt lehetősége, de az a szándékában sem állt, célja a rendszeres jogtalan haszonszerzés volt. Az előre kitervelt csalások révén a férfi három hónap alatt – 2017. október 3-a és 2018. január 23-a közötti időszakban – mindösszesen 3.672.000.-Ft jogtalan haszonhoz jutott.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a férfi ellen 17 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 2 rendbeli vétsége miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától és az okozott kárt is meg kell a vádlottaknak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik, tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Close