Közösségi oldalak

Belföld

Állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat egy köröstarcsai házaspár ellen

Egy 26 éves büntetett előéletű férfi és 28 éves büntetlen előéletű felesége méltatlan körülmények között tartották kutyájukat.

A terheltek 2020. évben huzamosabb ideig köröstarcsai házuk udvarán, annak hátsó részén úgy tartották a kb. 5 éves, közepes termetű, oltatlan és chipezetlen kan kutyát, hogy azt állandó jelleggel egy földbevert forgó vasrúdhoz láncolták, számára külön házat, menedéket sem biztosítottak. Az ily módon tartott állatot ráadásul rendszertelenül etették, itatták, így a kutya alultáplált volt, a testsúlya nem érte el a fajtársai súlyának a felét. A megfelelő gondoskodás súlyos fokú elhanyagolása, a tartós ivóvízhiány és elmaradt élelmezés veszélyeztette az eb testi épségét, alkalmas volt az állat maradandó egészségkárosodásának vagy pusztulásának okozására, a tartási körülmények pedig különös szenvedést okoztak a számára. A terheltek az eljárás során a kutyáról lemondtak, azt mezőberényi állatvédők vették gondozásukba.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a büntetett előéletű férfit az előkészítő ülésen történő beismerése esetén is elzárás büntetésre, míg büntetlen előéletű házastársát közérdekű munka büntetésre ítélje, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült, 75.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.