Dancsó Tibor: A kormány egy halom többletfeladatot tett az önkormányzatok nyakába, és még meg is sarcolta őket!

Bár Békés megyében, a hivatalos statisztikai adatok jelen állása szerint, az országos átlagnál kevesebb koronavírus-megbetegedés van, de mint tudjuk, ez sajnos bármikor változhat. Portálunk Dancsó Tibor békéscsabai képviselőt kérdezte pár mondatban, hogy miként látja Békés megye jelenlegi helyzetét a koronavírus terjedésének lassítása ügyében.

– Mi a véleménye az önkormányzati pénzek elvonásról, és milyen veszélyeket lát emiatt Békéscsabán?

– Ha röviden kell válaszoljak, akkor felháborít! A kormány a vészhelyzettel kapcsolatosan egy halom többletfeladatot tett az önkormányzatok nyakába és ezekhez nem, hogy többletforrást biztosítana, még meg is sarcolta őket. Az éves gépjármű adó bevétel Békéscsabán maradó része 197 MFt lett volna, amit most elvettek, de más tételek meg azért nem fognak befolyni, mert a kormány elengedte őket.Ilyen például az idegenforgalmi adó (15 MFt) és a közterületi parkolásért sem lehet a továbbiakban pénzt szedni.Vannak dolgok, amelyeken a város a jelenlegi helyzetben – a normál működéshez képest – pénzt takarít meg, de a legtöbb helyen és témában többletköltségekkel kell szembe néznünk. Polgármester úr a költségvetést úgy alakította át, hogy azzal létrejött egy durván 500 MFt-os vészhelyzeti tartalék keret. Ez néhány hónapra elegendő is lett volna, ha a kormány döntései ezt nem húzzák keresztbe. Ennek az első 500 milliónak az „összegereblyézése” annyira még nem fájt senkinek. Most azonban tovább kell szorítani a nadrágszíjon és ez már sokaknak fájdalmas lesz. Ezt nem veszélynek nevezném.A város önként vállalt feladataira egyszerűen jóval kevesebb fog jutni.

– Nemrég javaslatot tett Szarvas Péter Békéscsaba polgármesterének a koronavírus lassítása érdekében. Mondana pár szót erről bővebben?

– Emlékeznek pár hete a svédekről szóló hírekre? Hogy milyen „kemények”, nem foglalkoznak a vírussal, nem vezetnek be komolyabb korlátozó intézkedéseket! Tegnapi hír, hogy 900 fölé ment a halálos áldozatok száma Svédországban (mi 99-nél tartunk). Az ellenség nem látható, de jelen van. Az ellene való védekezés pedig olyan, mint egy tengerjáró hajó vezetése: Hozok egy döntést, fordulni akarok valamerre, megtekerem a kormányt, de látszólag percekig nem történik semmi. A vírus elleni védekezésben még rosszabb a helyzet, egy-egy jó, vagy rossz döntés hatásai csak hetek múlva érezhetők. Ráadásul itt még az is késedelmet okoz, míg az emberek megtanulnak egy-egy intézkedés szerint élni, viselkedni. Néhány hete még egymás hegyén-hátán álltunk a sorban, ma már azért igyekszünk odafigyelni a helyes távolságra. A probléma akkor van, ha egy zárt közösségi térben (boltban, ügyféltérben, stb.) annyian vannak, hogy az előírt 1,5 – 2 méter távolság betarthatatlan. Polgármester úrnak tett javaslatom arról szólt, hogy rendelje el a zárt közösségi tereken belül a kötelező maszk használatot. És itt mindegy, hogy milyen az a maszk (házilag készített, varrott maszk is lehet), mert csak arra szolgál, hogy az általunk kilehelt, kiköhögött, vagy kitüsszentett levegő ne távolodjon el méterekre tőlünk. Azért, mert nincsenek tüneteink, nem tudhatjuk, hogy vírushordozók vagyunk-e.


– A járvány növekedési tempóját tekintve, Békés megye a negyedik helyen van jelenleg. Ön szerint elegek a jelenlegi intézkedések a megyében?

– Csak, hogy mindenki jól értse: A járvány „növekedési tempója”, az maga a járványgörbe, aminél arra kellene törekednünk, hogy „lapos” maradjon. Azaz, ha a járvány túl gyorsan terjed, rövid idő alatt sokan válnak fertőzötté, az azt jelenti, hogy ezt a bizonyos járványgörbét nem sikerült „laposan” tartanunk. Ha a járvány miatt túl sokan kerülnek egyszerre kórházba, azt pedig az egészségügyi rendszerünk nem bírja majd. A rendelkezésre álló adatok alapján, Békés megye járványgörbéje a negyedik legmeredekebb az országban. Kétes dicsőség! Az igazi baj az – és ez az egész országban probléma – hogy szinte vakon repülünk. Csak azokat teszteljük, akik már tüneteket mutatnak. Fertőző emberek százai rohangálnak közöttünk, akik maguk sincsenek tisztában az állapotukkal. Ezért lenne nagyon fontos, a zárt közösségi tereken belüli kötelező maszkviselés. A másik – ennél még komolyabb – probléma, hogy a Békés megyében dolgozó„egészségügyisek” (háziorvosok, asszisztensek, orvosok, ápolók, mentősök, stb.) még mindig nem rendelkeznek mindenütt a helyzetnek megfelelő védőfelszerelésekkel. A kormánymegbízott úr múlt heti tájékoztatója szerint, itt, a megyében varratnak maszkokat az apparátus ellátására. Tessék mondani, ezek között vannak FFP3-as, vagy P100-as maszkok is? Hát mikor jut már Békés megyébe is abból a trillió-csillió maszkból, kesztyűből és egyéb védőfelszerelésből, amelyek állítólag már hűvös halomban állnak Budapesten? Ahová odaér egy-egy ilyen szállítmány, arról a sajtóban tucatszám jelennek meg PR fotók. Látott már valaki ilyet itt Békésben? Mert én még nem.

– Ön mivel egészítené ki a vírus elleni hatékonyabb védekezést?

– Az általam javasolt egészségügyi intézkedésekről már esett szó, de e mellett nem szabad elfeledkeznünk a gazdaságot védeni hivatott intézkedésekről sem. Magyarország és drága kormánya (azért drága, mert igen sokba van nekünk) imád mindenkivel szembe menni az autópályán. Ezt tesszük a vírushelyzet egészségügyi kezelésében és ezt a gazdasági problémák enyhítésében is. Más országban naponta tesztelnek annyit, mint Magyarországon egy hónap alatt. Vannak akiket jobban, másokat kevésbé érint a válság. Sok ezer ember vált munkanélkülivé, nekik Magyarország kormánya egyszerűen csak azt ajánlja, hogy keressenek maguknak munkát. A bérük pótlásáról, vagy bármi más segítségről szó sem esik. Ez igen cinikus hozzáállás. Lehet, rossz példa, de tessék mondani, egy vendéglátós hova menjen dolgozni, ha átmenetileg az egész iparága megszűnt létezni? Sok-sok cég állt le teljesen. Az ott dolgozók mitévők legyenek? Elhangoznak príma kis ígéretek, utána a részletszabályokat tartalmazó rendeletekre napokat kell várni, majd amikor azok napvilágot látnak kiderül, hogy semmi sem úgy van, mint ahogy az első „politikai” bejelentésből érteni lehetett (lásd bérkompenzáció). Szóval ebben még nagyobb bajt látok, mint a járvány egészségügyi kezelésében. Nem véletlen, hogy a napokban 15 neves magyarországi közgazdász is bírálni kezdte a kormány vírushelyzettel kapcsolatos gazdaságvédelmi intézkedéseit. Ha minden így marad, emberek százainak fog az élete ketté törni és cégek százai fognak tönkre menni. Bár ne lenne igazam!

Close