Közösségi oldalak

Belföld

A Jóléti Magyarország programról tartott sajtótájékoztatót az MSZP Békéscsabán

A Jóléti Magyarország programról tartott sajtótájékoztatót az MSZP csütörtök délután Békéscsabán. A sajtótájékoztatón jelen volt Miklós Attila, az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke, Gurmai Zita az MSZP frakcióvezető-helyettese, Dr. Kis Andrea, országos elnökségi tag, és Korózs Bemjamin, a Societas elnöke.

Miklós Attila, beszédében elmondta, hogy a saját bőrünkön érezzük, hogy romlik a közszolgáltatások színvonala. Békéscsabán is találkozunk az állami szolgáltatások leépítésével. Tavaly novemberben a kispostáink bezártak. Jamina, a Lencsési lakótelep, a Kazinczy-lakótelep, Mezőmegyer és Gerla posta nélkül maradt. Békéscsabáról Budapestre tartó IC kocsikkal rendszeresen előfordul, hogy műszaki hiba miatt nem InterCity-minőségű szolgáltatást kapunk. Szeptember 1-jétől hétvégenként megszűnt a gyermekgyógyászati fekvőbetegellátás Békéscsabán. Olyan mintha az állam kivonulna ezekről a területekről. Nem tudja, vagy nem akarja ellátni a feladatát. Jogunk van ezekhez a minőségi szolgáltatásokhoz. Ezt jelenti a Jóléti Magyarország programja.

Gurmai Zita, frakcióvezető-helyettes beszédében kiemelte, hogy új modell kell, új alternatíva kell, ami az embert helyezi a középpontba. Ami a szolidaritásra és a tudásra épül. A teljes modellváltást nem lehet hetek alatt megvalósítani, de öt területen azonnali beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen a társadalmi katasztrófa és Magyarország egy normális, jóléti ország felé mozduljon el: a bérek és munka, az EU-s források elérése, önkormányzatok és felsőoktatás.

Dr. Kis Andrea, országos elnökségi tag kifejtette, hogy nem visszafelé, hanem előre kell haladni. Nem azt a – a kormány által felmagasztalt – Horthy-rendszert kell példaként tekinteni, amelyik a3 millió koldus országává tette Magyarországot, ahol nem mindenkit illetett meg a tanulás lehetősége. Ebből mi nem kérünk, a nyugatot választjuk, a jóléti modellt, ahol az állam segít előrejutni, ahol nem az határoz meg valaki, hogy hová, milyen családba született.

Korózs Bemjamin, a Societas elnöke kijelentette, hogy ma válság van. Az oktatás romokban. A Fidesz 13 éves kormányzása alatt nem tudott jövőképet adni, elvette az emberektől a közszolgáltatásokat és a jólétet.Borzasztó nagy szükség lenne működő kórházakra, magas színvonalú oktatásra és szociális szektorra. Önöknek is joga van úgy élni, ahogy a skandináv országokban élnek az emberek.