A járvány idején sem állt meg az élet Végegyházán

Vajda Norbert Végegyháza polgármestere

Hogyan védekeznek és milyen változásokat hozott az országos veszélyhelyzet a Békés megyei kistelepülés lakosainak életében. Többek között ez érdekelt, mikor Végegyházára látogattam. Az ezerháromszáz lakost számláló Végegyháza független polgármesterével, Vajda Norberttel a koronavírus járvány kapcsán beszélgettem.


Többször utaztam keresztül az elmúlt hónapokban Végegyházán, amely kistelepülés számomra jól érzékelhetően  rendezetté és nyugodtabbá vált az utóbbi időszakban. Ez a benyomásom azóta sem változott meg, viszont most a megszokotnál is csendesebbnek tűnt az élet. Az utcákon néhány helyi lakos közlekedik csak és az önkormányzati közfoglalkoztatottak kisebb csoportjait lehetett látni csupán.

Első kérdésem Vajda Norbert polgármesterhez pontosan  ehhez kapcsolódik. Hogyan éli meg Végegyháza lakossága az életébe beköszönő drámai változásokat?

– Végegyháza lakossága komolyan veszi a koronavírus járvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzetet. Az itt élők betartják a helyi szinten, illetve a kormány által elrendelt szabályozásokat, a lakosság együttműködő és a saját, valamint a  családtagok iránt érzett felelősségteljes gondolkodás, nálunk a fegyelmezettségben is megmutatkozik.

Az idősebb korosztály is megértette, hogy milyen egészségügyi kockázatról  van szó, hiszen  a jelen helyzetben talán ők a leginkább veszélyben lévő társadalmi réteg?

– Azt kell mondjam, hogy igen. Nálunk pl. a gyógyszertár alapesetben is csak délelőtt 10-től déli 13 óráig van nyitva. Jelen helyzetben ezt a rövid időtartamot kellett megosztanunk, így a 65 év feletti korosztály 12 és 13 óra között tudja kiváltani a gyógyszereit, amely körülményhez gyorsan hozzá is szoktak. Fontos megjegyeznem, hogy az önkormányzatunk egyébként is nagy hangsúlyt fektet a lakosság tájékoztatására, ezért szórólap jellegű kiadványok formájában minden lényeges információt eljuttatunk az itt élőkhöz. Végegyházán sok az idős ember akik nem mozognak otthonosan az internet világában, számukra nélkülözhetetlen ez a fajta tájékoztatás.

Következő kérdésem sem megkerülhető, hiszen az országban jelenleg az egyik legnagyobb problémát az védőmaszkok és védőkesztyűk hiánya jelenti. Hogyan álltok ezen a területen?

– A védőfelszerelések beszerzése folyamatos és az ellátás megoldott. Elmondhatom, hogy Végegyháza volt az a kistérségi település, amelyik már a veszélyhelyzet kihirdetését követően azonnal rendelkezett megfelelő mennyiségű eszközzel a védekezés tekintetében. Gyorsan beszereztük a védőmaszkokat és védőkesztyűket, sőt az első hullámban tudtunk biztosítani, illetve kölcsön jelleggel segíteni a környező településeknek, önkormányzatainak is.


Azóta is rendelkezünk a megfelelő mennyiséggel és ezt a lakosság is jól tudja, hiszen tájékoztatva lettek annak a lehetőségről is, hogy az önkormányzat munkatársain keresztül, igény esetén ingyenesen jutnak hozzá a védőmaszkokhoz és a gumi kesztyűkhöz egyaránt. Nyilván ez most plusz anyagi terhet jelent a számunkra, de ebben a helyzetben nincs mellébeszélés, biztosítanunk kell a folyamatos ellátást.

Az önkormányzatnak van plusz forrása  a védekezéshez?

– Egyenlőre saját anyagi forrásból tudunk gazdálkodni, külső kormányzati segítséget még nem kaptunk. Viszont azt el kell mondanom, hogy az októberben megalakult új képviselőtestület hozzáállásának és munkájának köszönhetően néhány hónap leforgása alatt sikerült kikerülni az évek óta tartó negatív pénzügyi helyzetből. A mérlegünk jelenleg erősen pozitív és már most rendelkezünk olyan szintű tartalékkal, amely biztosítja Végegyháza lakosai számára a vírus elleni védekezés anyagi forrását. Sőt a hét folyamán kezdte meg egy helyi idősekből álló közösségünk is a védőmaszkok házilag történő gyártását..

Milyen egyéb szociális támogatást tudtok még nyújtani ebben a mindannyiunk számára kihívást jelentő időszakban az itt élők számára?

– Képviselő-testületi döntés értelmében a középiskolások és a nem helyben iskolába és óvodába járó gyermekek számára például ingyenes étkezést tudunk biztosítani, természetesen a kiszállítást is megoldva. Nálunk az önkormányzati alkalmazottak hordják ki házhoz az ételt. Csak úgy mint az idősek esetében is. Egyébként a járványveszélytől függetlenül a nyugdíjasok kedvezményes áron jutnak hozzá az ebédhez, amelynek a fennmaradó költségét szintén az önkormányzatunk vállalta magára.

A védekezési rendszerbe pedig bevonásra került a helyi mezőőrség is, amelynek tagjai nem csak a helyi üzletekből, hanem a szomszédos Mezőkovácsháza áruházból is kérésre bevásárolnak az időseknek. Természetesen a képviselő-testület tagjai is közreműködnek a védekezésben és az anyagbeszerzésben is.

Továbbá a védőmaszkok és kesztyűk a hétvégén is biztosítottak a lakosság számára.

A járvány elleni védekezés egy előre nem várt helyzetet teremtett az önkormányzatunk számára és ez most a legfontosabb feladatunk. Meg kell védenünk Végegyháza lakosságát!

Azért jó látni, hogy nem állt meg az élet a járvány idején sem Végegyházán.

– Nálunk nem! Sőt több településsel ellentétben itt folytatódnak a beütemezett beruházások is. Most épül a piaccsarnok az óvoda már felújításra került, hamarosan sor kerül az iskola felújítására és folyamatos az elhagyott porták, utcafrontok rendbetétele is.

Utolsó kérdésem, hogy  mit üzen Végegyháza polgármestere  a keleten.hu olvasóinak?

– Előreláthatólag egy hosszú és megpróbáltatásokkal teli időszak áll most előttünk, de Magyarország nem egyszer volt már ennél nehezebb helyzetben is a történelme folyamán. Eddig is mindent túléltünk és mindig talpra tudtunk állni és ez most sem fog másképp történni. Együtt, összefogva legyőzzük a koronavírus járványt is!

László Attila

Close