A Fideszes Lázár János meg akarja csonkítani Békés megyét?

Információk szerint azt tervezik, hogy Mezőhegyest elveszik Békés megyétől, és Csongrád megyéhez csatolják. Ezért változtatják meg, véletlenül épp Lázár javaslatára Csongrád-Csanád megyére a nevét, mivel Mezőhegyes anno Csanád megyéhez tartozott. Így van indok az “újraegyesítésre”.

Több milliárd forintos beruházások indulnak Mezőhegyesen

A már most futó és a tervezett beruházások fedezetére 3,8 milliárd forintos tőkeemelést kapott a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a tulajdonos magyar államtól – jelentette be a cég beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettese pénteken a cég székhelyén.

Turbucz Péter az MTI szerint elmondta, az állam összesen 8 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a cégben, ennek első lépése volt a mostani részlet. A tőkeemelés oka, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. június 28-án visszavásárolta a vetőmagüzemét. A cég a Limagrain Hungary Kft. 26,5 millió eurós vételárat saját tőkéjéből egyenlítette ki, ennek a forrásnak a pótlására szolgál a tőkeemelés – mondta.

Állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem

A fejlesztések, az ingatlanok rekonstrukciója, újak építése és a gépek beszerzése a termelés biztonságát szolgálják – hangsúlyozta Turbucz Péter. A közeljövőben megújítják a lótenyésztésre használt majorépületeket, a központi ménesudvarban található, még fel nem újított ingatlanokat, és ősszel indul a műemlék Hamvay-fogadó rekonstrukciója, melyben irodákat, interaktív kiállítóteret és kávézót alakítanak ki – közölte a vezérigazgató-helyettes.


Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, szeptemberben elkezdődik az oktatási intézmény főépület rekonstrukciója, az ingatlan új historizáló homlokzatot kap, emellett megújulnak a tanműhelyek is. A 2020/2021-es tanévben sportcsarnokot építenek és megtörténik a kollégium felújítása is – tette hozzá.

A rekonstrukció idejére költözni kell az iskolának, az oktatás a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. más ingatlanjaiban folyik majd – tudatta az igazgató. Az oktatási intézményben – amely költségvetésének kétharmadát a cég biztosítja – a most zárult tanévben 253 diák tanul, a cél, hogy az új tanévben ezt a számot 280-ra növeljék – közölte Tarkó Gábor.

Close