Márki-Zay: nem tudjuk a napot és az órát, de vége lesz az Orbán-rendszernek

Az ellenzéki képviselők egész éjjel az épületben voltak, a köztelevízió közpénzből fizetett dolgozói továbbra sem engedték beolvasni a tüntetők követeléseit. Jakab Péter a kerítésen bemászva jutott be az épületbe, Varju László (DK) képviselőt földre vitték, erőszakoskodtak vele, később mentő vitte el. A többi országgyűlési képviselő a földre feküdt tiltakozásképp. Egyre több a tüntető a közmédia székházánál.

Márki-Zay: nem tudjuk a napot és az órát, de vége lesz az Orbán-rendszernek
Kunigunda útja – (Nótin Tamás)

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is felszólalt, szerinte nem egy normális jogállamban és demokráciában élünk. Azt is mondta, hogy a magyarok védjék meg egymást. „Ébresztő” – skandálják a tüntetők. Mind minden rendszernek, Orbán Viktor rendszerének is vége lesz – jelentette ki a polgármester.

„Nem tudjuk a napot és az órát, lehet, hogy holnap, lehet, hogy négy év múlva lesz vége. Nem tudjuk, de erkölcsileg már megbukott”

– tette hozzá. Az egyik módja, hogy vége legyen az Orbán-rendszernek, hogy csatlakozzon Magyarország az Európai Ügyészséghez.

Az Amnesty Magyarország szerint fordulópont a képviselők elleni erőszak
(Nótin Tamás)

A magyar hatóságoknak nem szabad erőszakot alkalmaznia a békés tüntetőkkel szemben – jelentette Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója a mai, az MTVA székháza elé szervezett tüntetés előtt.

A szervezet elfogadhatatlannak tartjuk a békés tüntetőkkel szembeni kollektív és figyelmeztetés nélküli kényszerítőeszközök aránytalan használatát. Továbbá az Amnesty Magyarország szerint a biztonságiak ma reggeli akciója is egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány mennyire elszánt abban, hogy minden a kormánnyal kritikus véleményre lecsapjon.

„Évek óta hallgatjuk a tudósok, újságírók, civilek és politikusok elleni rágalmakat, a mai reggel azonban mindenképpen fordulópontot jelent, hiszen a magyar állam képviselői fizikai erőszakot alkalmaztak a magyar választópolgárok képviselőivel szemben.”

Szanyi bevitte volna Vona Gábort is az MTVA székházba
Kunigunda útja – (Kvárik Anita)

“Ilyen jelképes gesztus az ellenzékben még nem nagyon volt”

– mondta Kepli Lajos a tüntetőknek, miután elmesélte, hogy tegnap éjjel mikor azt a hírt kapta, hogy Vona Gábor is a tüntetők közt van, akkor a mellette lévő MSZP-s Szanyi Tibor felpattant, hogy ő behozza, akkor is, ha már nem képviselő.

Close