Szarvas, Gyomaendrőd, Dévaványa és környékük problémáiról beszélt Samu Tamás Gergő és Lukács László György

Sajtótájékoztató keretében beszélt Samu Tamás Gergő a kormány által segített, helyi vendégmunkások által okozott problémáról és gondokról, illetve Lukács László György a Jobbik szakpolitikusa a környék egészségügyi ellátási problémáit mondta el.

Dr. Lukács László György egészségügyi szakpolitikus, megemlítette a szektor helyzetét is. Mint mondta, az ÁNTSZ jogutódjának nyári beszámolójából kirajzolódik, hogy Békés megyében majdnem egy évvel kevesebb a lakosság várható élettartalma, mint az ország más részén élőknek. Szarvas valamivel jobb helyzetben van, mivel a háziorvosi körzetek betöltöttek, a háziorvosok átlagéletkora azonban rendkívül aggasztó. A legtöbben hamarosan nyugdíjba vonulnak, vagy nyugdíjasként töltik be a praxist.


Dr. Lukács László György országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes az egészségügy térségi és országos helyzetébe adott betekintést. Mint elhangzott, Békés megye nem áll jól a betöltetlen háziorvosi praxisok számát illetően, az országos statisztikában a TOP 3 között foglal helyet. Összességében országosan több mint 400 betöltetlen praxis van.

Szomorúan tapasztalta az elmúlt években történt növekedést, annak ellenére, hogy az állam megpróbálta ösztönözni az egyetemről kikerülőket.

– A megoldás a pénz és az odafigyelés, mint ahogyan annak a kórházi ellátásnak is, amely Békés megyében nagyon sok kritikát von maga után. Talán az egyetlen olyan megyéről beszélünk, aminek az ellátása nagyon kevés kórházhoz kötődik, és területileg is koncentráltan történik. Éppen ezért akik Békés megye perifériáján élnek, legyen szó Dévaványáról vagy olyan településekről, amelyek viszonylag távol esnek az orosházi vagy a megyei kórháztól, a modern egészségügyi ellátás veszélyben forog – vonta le a következtetést.

Newjsag.hu nyomán

A sajtótájékoztató felvétele:

Close