A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Bekapcsolták a világ legnagyobb kapacitású lítiumion-akkumulátor telepét

A hálózatra kapcsolták Dél-Ausztráliában a világ legnagyobb, 30 ezer háztartás áramigényét fedező kapacitású lítiumion-akkumulátor telepét, amit a Tesla gyártott. Elon Musk vezérigazgató ígéretének megfelelően a Tesla száz napon belül – valójában a szerződés aláírását követő 63. napon – telepítette az Adelaide-től száz kilométerre északra fekvő Jamestown városban rekordméretű, 129 megawattórás rendszert. Az akkumulátor egy szélerőműparkhoz csatlakozik, és kiegyenlíti az egyenetlen, időjárástól függő termelést. 

Ausztráliában december elsején kezdődik hivatalosan a nyár, amikor a légkondicionáló berendezések miatt jelentősen megemelkedik az áramfogyasztás. Dél-Ausztrália három éve döntött úgy, hogy leállítja a széntüzelésű erőműveket, és az állam teljes ellátását nap-, szél- és gázenergiára alapozza. Különösen a szélerőművekre épített, amelynek részaránya 40 százalék.

A környezetvédők lelkesen üdvözölték a lépést, de a megvalósítás nem volt egyszerű, hiszen eddig nem léteztek megfelelő módszerek az energia tárolására: tavaly szeptemberben 1,7 millió ember maradt áram nélkül, sokan két hétre, amikor a hálózat túlterhelődött és összeomlott. A Tesla projektje kísérlet arra, hogyan lehet nagy léptékben megoldani a villamos energia tárolását.

A cég már elkezdte gyártani a kisebb, egy-egy háztartás számára megfelelő méretű energiatárolóit, de ilyen nagy teljesítménnyel korábban ő sem kísérletezett. Az ipari méretű energiatárolással számos cég kísérletezik, de a Tesla a dél-ausztráliai projekttel bebiztosította piacvezető szerepét.

Aktuális