A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

MATASZ haditorna Orosházán

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei szervezete minden évben haditornákon méretteti meg a tanuló ifjúságot honvédelemmel kapcsolatos feladatok végrehajtásával. 16 év alatt hagyománnyá vált ez a versenyzési forma az általános és középiskolás korosztály körében. Az is hagyománnyá vált, hogy a szervezet orosházi csoportja is külön megrendezi tavasszal városi-regionális haditornáját, amire most is sor került a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola Orosházi Oktatási Centrumában. Hét csapat vállalta a szombati megmérettetést és öt harcászattal kapcsolatos feladatot kellett teljesíteni.

Az ünnepélyes megnyitókor Antal László orosházi városi elnök ,önkormányzati képviselő, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket, majd a megyei szervezet alelnöke, Gulyás László alezredes tolmácsolta az elnökség üdvözletét. Jelen volt Wertheim Albert ezredes, Dr.Zahorán János százados, elnökségi tagok és Gregor László tartalékos százados, békéscsabai városi elnök is.

A csapatok az I. Világháború eseményeit felölelő feladatlap kitöltésével kezdték a versenyt, majd következett a többi feladat, a füves - dombos területen terepfutás, a gyakorló gránát dobással, sebesült szállítással, kúszással "színesített" akadálypálya. A négy tagú csapatok légpuska lövészeten is részt vettek és az AK-47 típusú gépkarabély szét- és összeszerelése zárta a feladatok sorát. Azok a versenyzők sem unatkoztak, akik éppen várakoztak, hiszen megtekinthették a kivonuló tűzoltó kocsit, eszközeit,beülhettek a baleseti helyszínelő rendőrök autójába, megismerkedhettek hagyományos magyar szablyavívás rejtelmeivel is.

Képgaléria

A déli eredményhirdetésnél a következő sorrend alakult ki: A versenyt a Gyulai Szakképző Centrum orosházi Kossuth Lajos Szakgimnázium "Benzoil- Engomin- Metiliszter" csapata nyerte. A második a Székács József Evangélikus Gimnázium (Orosháza) EVA I.csapata lett, míg a harmadik helyen a "Viharsarki Harcosok", a MATASZ békéscsabai ifjúsági csapata végzett, amely a békéscsabai Lakótelepi SE MATASZ tag goshinkai karatésaira épült és három csabai iskola - Szlovák nyelvű, Jankay Tibor és a Kazinczy Ferenc - tanulóiból állt. Különdíjat kapott orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének "Tigriskocsi" csapata. A versenyen részt vettek a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános iskola („Viharsarki harcosok”, a házigazda iskola „Royal Team” és a Székács József Evangélikus Gimnázum „EVA II.” csapatai.

A jó hagyomány tehát folytatódott és az a tény is, hogy a felkészült,lelkes csapatok vidám hangulatban töltötték el ezt a délelőttöt. A tanulók egy része így remélhetőleg örömmel vesz részt az őszi, Békéscsabán megrendezésre kerülő megyei haditornán is! A versenyt támogatták: Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola Orosháza, Magyar Tartalékosok Szövetsége, Békés megyei 2.Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, Orosházi Hivatásos Tűzoltóság, Orosházi Rendőrkapitányság, Magyar Szablyavívó Iskola Békéscsaba.

Gregor László

Aktuális