A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Nyolc Békés megyei a WAKO kick-box világbajnokságon

Puravecz Péter, A válogatottak pirosban Bálint Zoltán, Opauszki Dávid, alul Csák Bence és Debreczeni Dezső, Vida Balázs, Géczei, Róbert és Petrina Pál

A magyar kick-box nagy napjai következnek, hiszen november 6 és 10 között Budapesten , a BOK (régen SYMA) csarnokban kerül megrendezésre a WAKO kick-box világszövetség felnőtt Kick-box Világbajnoksága – valamennyi szabályrendszerben. Ez azért számít nagy dolognak, mert az utóbbi időszakban a felnőtt EB-t, VB-t két időpontban és helyszínen rendezték. Mit is takar az, hogy „valamennyi szabályrendszerben”?

Itt lesznek a küzdelmek: A tatamin a Point-fighting : valamennyi érvényes találatnál megállítják a küzdelmet és jelzik a pontokat; a Light-contact, folyamatos félerejű küzdelem, az összes ütés és a boka alatti lábsöprés kivételével a rúgások övmagasságon felül kell történjenek; és a Kick-light, ami folyamatos küzdelem, de támadható és pontot ér a comb támadása is. A pontozás: szabályos testütés, testrúgás, combrúgás, lábsöprés 1 pont, fejrúgás és ugró rúgás testre két pont, ugró rúgás fejre három pont.

A ringben szintén három szabályrendszer küzdelmeit nézhetik meg a nézők: A full-contact, ami teljes erejű technikák övön felül, a low- kick, ahol a comb is támadható és a K-1 szabályrendszer, ahol a láb teljesen támadható és érvényes a térdrúgás is. A ringben természetesen győzelmet jelent a kiütés, kirúgás (K.O.). A versenyzők testi épségét a szabályokon, a súlycsoportokon, a gondos és felelősség teljes bíráskodáson kívül a különböző védőfelszerelések is biztosítják: Kézvédő, sípcsontvédő, lábfejvédő, könyék védő, fogvédő, mély ütésvédő, fejvédő, nőknél mellvédő. A versenyek egyrészt egyéniek, minden ország egy kategóriában egy versenyzőt indíthatott el, a point-fighting szabályrendszerben megrendezik a csapat világbajnokság küzdelmeit is.

A hat küzdelmi szabályrendszeren kívül láthatják a szurkolók a zenés formagyakorlatok egyéni versenyét is. Mind az un „hard” – karate, taekwon-do stb technikákra épülő, mind a „soft” –lágy, kínai kungfu, wu-shu stílusban végrehajtandó- kategóriákban megrendezik a puszta kezes és a keleti fegyverekkel végrehajtott gyakorlatok világbajnokságát, amit a bírói kar pontozása dönt majd el.

A világbajnokság menetrendje a következő lesz majd:

November 3-án pénteken és november 4-én, szombaton egész nap érkeznek a delegációk, a versenyzők, ekkor kerül sor a mérlegelésre és az orvosi vizsgálatokra. November 5-én, vasárnap tartják meg a különböző szabályrendszerek versenybíróinak a hagyományos bírói eligazítást. Aznap kerül sor a WAKO vezérkarának utolsó verseny előtti egyeztetésére, és a sok mindent meghatározó számítógépes sorsolásra is. November 6.án, hétfőn 10 órakor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, majd 11 órától 20 óráig folyamatosan zajlanak majd a selejtező küzdelmek m ind a ringekben, mind a pástokon. Este a WAKO tagországok vezetőinek fogadását rendezik meg a Parlamentben.

 A belépőjegyeket az esemény internetes oldalán lehet online megvásárolni, eléréséhez katt a képre!

November 6-án kedden és 7-én, szerdán folyamatosan zajlanak a selejtező küzdelmek 10.00 és 20.00 között. November 8-án csütörtökön 10.00 - 20.00 között a négy közé jutásért és a döntőbe jutásért vívott mérkőzéseket tekinthetik meg a nézők. Ekkor zajlik majd a formagyakorlat verseny első része is. November 9-én pénteken 10.00 és 20.00 között ismét mérkőzések lesznek a döntőbe jutásért, formagyakorlat versenyt is megtekinthetnek az érdeklődők s ez a versenynap ismét döntőkkel és az eredményhirdetéssel zárul. November 10-én szombaton 10.00 és 16.00 óra között kerül sor a döntők harmadik részére. 19.00-22.00 pedig Gála műsor keretében többek között a kiemelt döntőket, gálamérkőzéseket és a világbajnokságot lezáró eredményhirdetést tekinthetik meg a nézők . A magyar válogatottban 8 versenyző Békés megyei klubokból kerül ki.

A békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület hat versenyzőt ad a nemzeti csapatba.

A ringesek közül Géczei Róbert a K-1 szabályrendszer 67 kg-ban, míg Petrina Pál full-contact 57 kg-ban lép a kötelek közé. Hricsovinyi Károly tanítványai rutinosnak mondhatóak, több világversenyen képviselték eredményesen a nemzeti színeket. A point-fighting válogatott három békéscsabai újoncot avat . Csák Bence 74 kg-ban, Opauszki Dávid 79 kg-ban, míg Bálint Zoltán 89 kg-ban próbál eredményt elérni a tatamin. Bár mind a hárman még junior korú újoncok, azért nem mondhatók rutintalannak, hiszen számos korosztályos Európa- és világbajnoki cím, érem, nemzetközi és hazai versenynek sokasága, 14 éves sportmúlt áll mögöttük. Edzőjük, a még mindig villámgyors rúgótechnikájú Debreczeni Dezső visszatérése pedig a világbajnokság egyik nagy látványossága lesz. A nyolcszoros - hétszeres egyéni amatőr és egyszeres profi világbajnok – a veterán kategória 74 kg súlycsoportjában képviseli a hazai színeket. Mint a többi békéscsabai válogatott, Ő is bevállalta a tatai edzőtábor megfeszített edzésmunkáját.

A folyamatos, light-contact és kick-light szabályrendszer nehézsúlyában egyaránt a füzesgyarmati Hegyesi Kick-boksz SE egykori többszörös junior világbajnoka , Vida Balázs indul. A nyurga, szálkás, inas és kőkemény fiatalember Budapesten tanul, és ha felkészülése rendben történt, akkor a +94-es súlycsoport egyik nagy esélyese lehet. Fegyveres formagyakorlat kategóriában Puravecz Péter, az orosházi Contact Kick-boksz és Thai-box SE vezetője indul. Hosszú idő óta készül japán karddal, katanával végrehajtott gyakorlatával.

A világbajnokság elmondása szerint utolsó versenye lesz, utána a fiatal formagyakorlatosok kinevelésével szeretne foglalkozni. A világbajnokság fontos részét jelenti a felkészült bírói kar munkája. Békés megyéből két versenybíró működik majd közre, a füzesgyarmati Gasparik Róbert nemzetközi bíró és a békéscsabai Koczka András. Mindketten számos hazai és külföldi nemzetközi versenyen bíráskodtak, s képesek megbízható, jó teljesítménye a bíráskodás terén. S a résztvevők közül nem szóltunk a szurkolók várhatóan népes seregéről, akik a versenyt belépőjegy ellenében tekinthetik meg.

A belépőjegyeket az esemény internetes oldalán lehet online megvásárolni. Biztatásukra szükség lesz, hogy versenyzőink ténylegesen hazai pályán érezzék magukat!

Gregor László

Aktuális