A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Emlékezés a 38 évvel ezelőtti tragédiára! - Békés, 1980 nyarán

Nem nosztalgia, hanem emlékezés a 38 évvel ezelőtti tragédiára, amikor a Körösök vidéke, benne Békés, Tarhos, Bélmegyer, Rosszerdő népe szenvedett a Kettős-Körös, a Hosszú-foki csatorna szorításában. A védekezés emberfeletti volt. A felnőtt férfiak nagy része, az üzemek dolgozói, a honvédség, a rendőrség alakulatai éjt nappallá téve dolgoztak a gátakon.

Csak a katonák több mint 300 embert mentettek meg a közvetlen életveszélytől. Összesen 42 ezer hektár területet öntött el a víz, a kár pedig meghaladta a 2 milliárd forintot. Egy évvel a természeti katasztrófa után árvízi kiállítást rendeztek Békésen, a Jantyik Mátyás Múzeumban.

Képgaléria - Fotó: Martin Gábor

Az eseményen Nemes Dénes, a múzeum akkori igazgatója és Mészáros Sándor, az Egyetértés Tsz. párttitkára mondott beszédet. Mindketten azt hangsúlyozták: a pusztítás iszonyatos volt, amikor átszakadt a Kettős-Körös gátja. Ezért a városi tanács, a termelőszövetkezet emléket állít az eseménynek, ezért szervezték meg a "Békési árvíz 1980" című kiállítást, ahol képzőművészek, fotósok, filmesek vettek részt. 

A díjazottak a következők voltak: A hivatásos képzőművészek közül sorrendben Tóth Ernő, Gaburek Károly és Koszta Rozália, az amatőrök közül Várkonyi János, Párzsa János, Petrovszky Pál alkotásait tartotta a legjobbnak a zsűri.

A fotósok közül Martin Gábor, Kiss Zoltán, Veress Erzsi és Juhos János képei adták vissza legplasztikusabban az eseményeket. Filmes kategóriában Somogyi Márton, Botyánszki János, Plavecz Pál videója nyert.

Aktuális