A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Maraton a Veszei csárdáért - Újra nyit a Tündérkert

Ne tessenek csodálkozni, nem én találtam ki. Gécs Béla helytörténész, a nemrégen megjelent A csabai című kiadványban ír arról, hogy az egykor népszerű békéscsabai Próféta vendéglő tulajdonosa, bizonyos Pataky Ferenc, 1929 tavaszán úgy gondolta, hogy a város közönségének szüksége lenne a nyári tikkasztó forróságban arra, hogy kimehessen a zöldbe. De, ha már egyszer ott van ennie, innia is kell. Rögvest megtalálta a helyet a Veszei-híd melletti vadregényes tájon. Munkához látott és rövid idő alatt az ott lévő épületet átalakította vendéglővé.

Parkot alakított ki a Körös-csatornára nyíló terasszal és stranddal. Csaba, Gyula, Békés és Doboz lakossága pedig tódult a Tündérkertnek elnevezett kirándulóhelyre, amely 1929. június 2-án nyílt meg ünnepélyesen. A korabeli újság tudósítása szerint, a megnyitás napján délután négy órától, másnap reggelig katona- és cigányzene szólt, ahol "kerti táncparkett", fényes villanyvilágítás, víz feletti terasz, árnyas kerthelyiség, biliárd- és zongoraterem, hideg-meleg konyha, fagylalt, jégkrém és kitűnő italok várták a közönséget.

Képgaléria - Fotó: Seres Sándor

Azt hiszem, ilyen kínálat hallatán ma is megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat. Hiába, a régiek is tudták, mi kell a vendégnek. Hogy meddig tündökölt a Tündérkert, arról már nem szól a fáma. Arról sem olvastam, hogy a mostani épület azonos e a régivel, amit Pataky úr épített. Mindenesetre a legtöbben a Veszely csárdát ismerjük, amely évtizedekig dacolva az idővel, politikai rendszerekkel, szolgálta és kiszolgálta az embereket. Voltak jó és kevésbé emlékezetes korszakai. De még az állami vendéglátás is igyekezett kitenni magáért. Népszerű volt a hely a 44-es út mentén. A szerződéses üzletvezetők mindenfélét kitaláltak, hogy becsalogassák az elfáradt vándorokat, de egy időben be kellett érniük a török kamionosokkal.

A rendszerváltás viszont szép lassan felfalta a gyermekeit. Lakat került a csárdára és a hatalmas tábla a falára: "Eladó." De nem tolongtak a vevők, az épületet lassan, de biztosan kikezdte az enyészet, Mígnem az egyik vállalkozó 2016-ban megpróbálta feltámasztani a híres csárdát, de az igyekezete felemásra sikeredett. Elkezdte a helyreállítást, de az üzlet hamar kútba esett. Megint ott voltunk, ahol a part szakad. Ez év tavaszán azonban egycsapásra minden megváltozott. Akadt olyan kft., amelyik komolyan vette az üzletet, mint annak idején Pataky úr. És elkezdődött a munka, amely már a befejezéséhez közeledik. November 3-án megnyitják az új tündérkertet, a Veszei-csárdát.

Aktuális