A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Igazi hamisítatlan Fideszes törvény: Politizálnál a szomszéddal? Mától be kell jelentened a rendőrségen!

Október 1-jével hatályba lépett az új gyülekezési törvény, ami többek között azt is magába foglalja, hogy ha két ember beszélget politikáról az utcán, azt be kell jelenteni a rendőrségen. Az új gyülekezési törvény meghatározásában már az is gyűlés, ha "legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak".

Így ezt a törvény alapján annak megtartása előtt legfeljebb három hónappal, de a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező.

A jogszabály ráadásul meglehetősen tág teret hagy a tüntetések vagy köztéri események betiltására:

- Például ha azonos helyszínre és időpontra több gyűlést jelentenek be, és azok egyidejű megtartása nem lehetséges, az élvez elsőbbséget, amelyet a rendőrségnek korábban jelentettek be.

- Ha az az alkalmazott technikai eszközök vagy az időtartama miatt "alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának korlátozására".

- Ha megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár.

Megtiltják a gyűlést, ha például az diplomáciai mentességet élvező, Magyarországon tartózkodó személy vonatkozásában vállalt kötelezettség teljesítését akadályozza, vagy alkalmas arra, hogy a bíróságok működését megzavarja, vagy a közlekedés rendjének sérelmével jár.

Aktuális