A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Vészhelyzet miatt lezárták a 2B terminált a Ferihegyi reptéren

Fotó: Melinda / Index.hu olvasója

Hatósági vizsgálat miatt a Katasztrófavédelem elrendelte a 2B Terminál és környékének lezárását – írja Facebook-oldalán a Budapest Airport. Jelentős torlódások várhatók, valamint késések a menetrendben. A lezárást a katasztrófavédelem rendelte el – mondta Hardy Mihály, a BA szóvivője. A Zoom.hu szerint a Turkish Airlines egyik gépe teljesen legálisan sugárzó anyagot szállított az Országos Sugárbiológiai Intézetnek, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt.

A szállítmány lepakolásánál vették észre a reptér munkatársai, hogy a rakomány nagyon átmelegedett. A lap információi szerint irídium 192-es izotópról lehet szó, amellyel három ember is érintkezhetett. Az index.hu olvasójának beszámolója szerint, a repteret autóval se lehet megközelíteni, a környéken nagy dugó alakult ki.

Sugárzó anyag szivároghatott ki 

A Zoom.hu szerint a Turkish Airlines egyik teherszállító gépe – teljesen legálisan –sugárzó anyagot szállított az Országos Sugárbiológiai Intézetnek, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. A szállítmány lepakolásánál vették észre a reptér munkatársai, hogy a rakomány nagyon átmelegedett. A lap információi szerint irídium 192-es izotópról lehet szó, amellyel három ember is érintkezhetett. A virtuális radarok adatai szerint a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei a 31-es állóhely környékére vonultak ki, 19 óra 46 perckor – írja az AIRportal.hu. 


Az oldal úgy tudja, hogy egy magyar rendelte meg a sugárzó anyagot, ami Isztambulon keresztül Oroszországból érkezett. A katasztrófavédelem mobillaborja a helyszínre érkezett méréseket végezni, majd Hajdu Márton, a katasztrófavédelem szóvivője az éjszakai órákban közölte: a vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt. Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreáll a menetrend.

Gyorsan megnyugodott a reptér

Bár a menetrend várhatóan csak reggelre áll helyre, a reptér már nem sokkal a lezárás feloldása után elkezdett visszatérni a normális kerékvágásba, írja az index.

Aktuális