A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Demeter Márta: Közmunkásokkal helyettesítik a rendvédelmi szervek hivatásos állományát

A belügyi területen foglalkoztatott állomány is, hasonlóan a Honvédséghez, óriási létszámhiánnyal és ennek következtében jelentős fluktuációval küzd (az állomány jó része mindössze pár hónappal a szolgálat megkezdése után elhagyja a szervezeteket), ami extra túlterheltséget okoz az állománynak. Mindkét területen az állomány éves szinten 8-10 millió óra túlszolgálatot és túlmunkát teljesít, ami fenntarthatatlan.

Ez nem csak a munkavégzés hatékonyságát rontja, debalesetekhez vezethet. Elfogadhatatlan az is, hogy a hivatásos és szerződéses állomány drasztikus hiányát mára közmunkásokat alkalmazva próbálják meg elfedni. Információink szerint mára a Belügyminisztérium alárendelt szervezeteinél közel 3000 közmunkást foglalkoztatnak. A Belügyminisztérium ezt mégis letagadta, kérésemre azt válaszolták, hogy

„Az önálló belügyi szerveknél egyetlen közmunkás sem áll alkalmazásban”.

Ezért minden szervezethez külön adatigényléssel fordultam, a szervezetnél foglalkoztatott közmunkások számáról pontos tájékoztatást kérve, melyet 15 napon belül teljesíteniük kell. A többi önálló belügyi szerv mellett a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalban és a Büntetés-végrehajtás intézményeiben is feltűnnek a közmunkások, akik olyan beosztásokban dolgoznak, melyeket hivatásos állományú személy kellene ellásson. A legtöbb közmunkásnak nincs választási lehetősége, el kell vállalja ezt a munkát úgy, hogy nem rendelkezik a megfelelő képesítéssel és felkészültségel. Közben pedig státuszok állnak üresen, ahová felvehetnék őket, csak akkor a közmunkásbér helyett tisztssséges fizetést kellene biztosítani számukra.

A jelenlegi helyzet viszont rontja a munkavégzés hatékonyságát, mely a rendvédelmi szervek esetében még nagyobb kockázattal jár. Elvárjuk a kormánytól, hogy azokat a közmunkásokat, akik rendelkeznek a megfelelő képzettséggel és alkalmasak,vegyék fel az üres státuszokba és foglalkoztassák őket tisztességes körülmények között. A hatalmas létszámhiány miatt még így is betöltetlen beosztásokat pedig ne a mindössze két oldalas tesztet kitöltő közmunkásokkal próbálják pótolni, hanem tisztességes életpályát és megfelelő munkakörülményeket biztosítva oldják meg a belügyi szervek létszámgondjait, a hivatásos állományú helyeket hivatásosokkal feltöltve.

Aktuális