A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Karácsony Gergely lehet a fideszes tégla az MSZP-ben?

Karácsony: Vonát nem akarom, Orbán legyen az ügyvivő kormányfő!

Ha az ellenzék több mandátumot szerez, mint a Fidesz, Karácsony Gergely nem szavazná meg Vonát, Orbánt javasolná ügyvivő miniszterelnöknek. Igen, jól olvassák. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Magyar Narancsnak azt mondta: a Jobbik társtettes abban, ami az elmúlt nyolc évben történt; listán a Jobbikra nem szabad szavazni – foglalja össze a cikket a Heti Válasz.

Viszont: helyi szövetségek szerinte köttethetnek. Ehhez a helyieknek két dolgot kell megvizsgálniuk: az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandóságát, és azt, „hol vannak olyan jelöltek, akik nem gyakorló nácik”.

Merthogy a Jobbik jelöltjeinek egy része Karácsony meglátása szerint az, csak „most éppen nem gyakorolják a nácizmusukat, mert be van nekik tiltva”.

Az ellenzéki együttműködés Karácsony szerint úgy nézne ki, hogy az ország nyolcvan százalékában nem érdemes a Jobbikra egyéniben sem szavazni. A maradék 20-ban, ahol a Jobbik jelöltje az esélyesebb, „nem fogunk beleszakadni a kampányba”. Vagyis helyi együttműködések lesznek.

De nem ez az interjú legérdekesebb része, hanem az: mi történne azután, ha Karácsony számára a legkedvezőbb forgatókönyv valósulna meg, és az ellenzék többséget szerezne a parlamentben. Vagyis, ha a Fidesz nem alakíthatna egyedül kormányt.

Ebben az esetben: az összes ellenzéki pártnak deklarálnia kellene már most, hogy „semmiképpen nem segíti ki a Fideszt” és ellenzéki blokkot kell alkotni, és ki kell kényszeríteni az alkotmányos rendszer korrekcióját a Fideszből (kétharmados törvényeket kell módosítani).

Csakhogy ebben az esetben is a Fidesz lenne a legnagyobb párt, vagyis a köztársasági elnök először Orbán Viktort fogja felkérni kormányalakításra. Ha nem tudna kormányt alakítani, akkor az alaptörvény szerint 15 napon belül egy másik személy kapná a kormányalakítási megbízást. Bár az alkotmány erről nem rendelkezik, a miniszterelnöknek javasolt személy a második legerősebb párt elnöke lehetne, aki Vona Gábor.

„Hogy Vona Gábor, akár csak egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, azt az én szavazatommal biztosan nem éri el”– mondja Karácsony.

És most kapaszkodjunk meg, mert az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje így folytatja: „Ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javaslom, szeretném, ahogy végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól.”

De ez mégis mit jelent?

Ügyvivő miniszterelnök a médianyelvben az ügyvezető miniszterelnök szinonimája. Ügyvezető miniszterelnököt azonban nem kell ajánlani, az új kormány megalakulásáig akkor is Orbán Viktor az ügyvezető, ha őt senki sem javasolja, és pártja a választásokon egyetlen szavazatot sem kap. Egyszerűen ez szerepel az Alaptörvényben.

Még egyszer, mit javasol Karácsony? Orbánt ügyvivő miniszterelnöknek. Tehát akkor azért szavazzanak az emberek az ellenzékre, hogy Orbán legyen az ügyvezető, mint valami átmeneti miniszterelnök, amíg le nem bontják alóla a NER-t? Úgy tűnik, Karácsony Gergelyt összezavarta a sok ellenzéki kombinálás. Pedig még több mint két hét van a választásokig!

Helyi válasz - válasz.hu

Aktuális