A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Fideszes belháború: Orbán beáldozhatja Lázár Jánost, hogy a vejét mentse

Belháború robbant ki a Fideszben az Elios-botrány miatt, írja az Alfahír. Az első nagy vesztes Lázár János lehet.

Komoly zavarokat okoz a kormánypárt háza táján az Elios-botrány. Bár a Fidesz-média először kétségbeesetten próbálta arra Simicska Lajosra kenni a balhét, aki korábban a Közgép révén közvetett tulajdonosa volt a cégnek, egyértelmű, hogy az EU csalás elleni hivatala által vizsgált csalássorozat szervezője a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a köre.

Az alfahír úgy tudja, a Fidesz belátta: kénytelen lesz elengedni az erőltetett Simicska-szálat, ennél ugyanis komolyabb az ügy.

Egyre valószínűbb, hogy Lázár Jánossal vitetik el a balhét, a miniszterelnök vejét áldozatként beállítva.

A portál értesülései szerint, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyre többször beszél arról szűk körben, hogy a botrányban őt akarják beáldozni.

Korábbi sajtóhírek szerint Lázár már régebben eldöntötte, hogy a következő Orbán-kormány munkájában nem venne részt, inkább választókerületére koncentrálna. Erre a vonalra az utóbbi időszakban rá is erősített: honlapján naponta 10-20 perces videóbejátszásokkal jelentkezik, melyek naplószerűen mutatják be életét, amint keményen dolgozik az emberekért.

Árulkodó jel volt az is, hogy Lázár János a február 1-jén tartott kormányinfón nyíltan beleszállt Szabó Zsolt államtitkárba. Szabó korábban Hatvan polgármestere volt, utódja, Horváth Richárd csapatával együtt összekülönbözött az államtitkárral, Szabó ezért bosszúból elzárta a pénzcsapokat a város elől. Az Alfahír által megismert városi pletykák már évek óta arról szólnak, hogy Horváthék "renitens" köre - akiket a Fidesz vezetése nem is vett be a Fidesz újjáalakított helyi alapszervezetébe - mögött is Lázár János áll, ám ennek ellenére is meglepően erős volt a miniszter kijelentése, miszerint a fideszes államtitkárnak nincs igaza a konfliktusban, és a város elutasított pályázatait is felül fogja vizsgáltatni.

Valószínűleg nem véletlen Huth Gergely tegnapi megnyilvánulása sem. A kormányközeli Pesti Srácok főszerkesztője az ATV Csatt című műsorában azzal vádolta meg Lázár Jánost, hogy a politikus intrikát folytat, tudatosan próbálja Tiborczot belekeverni az Elios-botrányba. Huth szerint Tiborcz nem volt döntési helyzetben, ennek ellenére Lázár azt mondta, vele egyeztetett arról, hogy a beruházás hogy valósuljon meg Hódmezővásárhelyen. Az újságíró sugalmazása szerint a miniszter ezzel szándékosan próbált ártani Orbán családjának, igaz, megjegyezte: "ez a csipkelődés még a szalon keretei között marad".

Lázár János egy kormányinfón vallott arról, hogy Tiborcz Istvánt már akkor ismerte, amikor az még nem volt az Orbán-család tagja, és hogy közösen találták ki Hódmezővásárhely közvilágításának modernizálását. Ez a beruházás jelentette később a referenciát az Elios további LED-es beruházásaihoz.

Az elmúlt évek során több elemző is állította már: kommunikációs és taktikai képességei alapján is Lázár János lehet az, aki később átveheti Orbán Viktor helyét a Fideszben. A napokban a Zoom.hu közölt cikket "Lázár János kijött a fényre és Orbán Viktor babérjaira tör" címmel. Ha a miniszterelnök vele viteti el a balhét, azzal nemcsak vejét próbálhatja megmenteni, hanem megszabadulhat egyetlen párton belüli kihívójától is.

Kovács Dániel - Alfahír

Aktuális