A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Az egészségügyre szánt pénzt is szétlopta a dilettáns Fideszes kormány

Kartellben, 'okosba 6,5 milliárd forintot nyúlhattak le.

A 444 kilométerhosszú cikke szerint kartellben, több tízmilliárd forintos, egészségügyi fejlesztésekre szánt uniós pályázatot fölözhettek le a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló vállalkozások.

Az Orbán-kormány még 2015-ben írt ki "Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása" címmel egy pályázatot, amelyben a kórházak 9 milliárd forintból vehettek MR, CT és más diagnosztikai berendezéseket. A pályázati összegzés szerint a 81 kórház 40 milliárd forintot hívott le. A kozbeszerzes.hu-n pedig 206 olyan szerződést találtak, amit valamelyik magyar kórház az ezen a pályázaton elnyert forrás terhére kötött, és ezek összértéke 32,7 milliárd forint volt.

A legtöbb megkérdezett üzletember szerint a túlárazott pályázatokon a kartellben résztvevő cégeknek nagyjából 20 százalékot kellett visszaosztaniuk azért cserébe, hogy részt vehettek az egyeztetéseken, a tendereken leadott ajánlataik esetleges ezen felüli túlárazásával keresett pénz pedig náluk maradhatott. Ez a 20 százalékos visszaosztás még az alacsonyabb, 32,7 milliárdos szerződött költséggel számolva is azt jelenti, hogy körülbelül 6,5 milliárd forint vándorolhatott magánzsebekbe. Ennél viszont valószínűleg több is lehetett, a KEHOP pályázat nyertes ajánlatainak többsége ugyanis erősen túlárazott volt.

A Gazdasági Versenyhivatal viszont 2016 elején 21 kórházi beszállító cégnél kezdett egyszerre nyomozni, azóta viszont igen nagy a csönd ennek kapcsán, ami nem is lehet csoda, mivel a portál forrásai szerint valószínűleg azért, mert ha nagyon ügyesen nyomoznának, akkor nagyon "felérnének" a szálak. A vizsgálat májusban, vagyis a választás után zárul, a portál úgy tudja, két fő gyanúsított van egyelőre: Maróth Gáspár az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor tanácsadója és Harmat Sándor (ő arról ismert, hogy először ítélték el hazánkban ipari kémkedésért).

A portál szerint a kórházak is tudtak a pályázatok kétes hátteréről, ugyanis a tenderek harmadánának dokumentációjából egyszerűen kihagyták a beszerzés becsült értékét...

Aktuális