A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Gyurcsány a Fideszes ukrán nyugdíj-biznisz nyomában (Videó)

Beizzította kampányát a DK. Ott ütik a kormányt, ahol a legjobban fáj, és ahol a társadalom többsége Orbánék ellen van. Gyurcsány Ferenc úgy tűnik - megtalálta a Fidesz-rezsim gyenge pontját, és teljes erőből bele is szállt. A határon túliak szavazójoga elleni kampány ("Csak az szavazhasson, aki viseli is a döntése következményét!") csak a kezdet volt, pénteken ugyanis egy még forróbb témában: az ukrán és orosz nyugdíjcsalók ügyében indított kampányt a DK. Gyurcsány nem elégedett meg a sajtóban napvilágot látott oknyomozó cikkekkel - noha már azok is épp elég bicskanyitogató gyakorlatról számoltak be.

Elment a helyszínre, tájékozódott és kvázi tényfeltáró dokumentumfilmet forgatott az ukrán határ mellett, aminek egyelőre az előzetesét tette közzé: Pénteki évnyitó beszédében (Index-cikk itt) azonban már bővebben beszámolt róla, mit tapasztalt. Elmondta: az ukrán határ mellett "ordító szegénységgel" találkozott, mégis vannak olyan falvak, amelyek lakossága az elmúlt években másfél-kétszeresére nőtt, mert tömegesen költöznek oda emberek.

Kiderült, hogy ukrán állampolgárok ezrei jelentkeztek be a határ menti településekre, hogy az otthoninál sokkal bőkezűbb magyar nyugdíjat felvegyék. Nem ritka a 200-300 ezer forintos nyugdíj sem, mivel elegendő egy végzettséget igazoló papírt (ezek többsége hamisítvány), valamint egy korábbi, lehetőleg jól kereső ukrán munkaviszonyról szóló papírt hozni (ezek többsége szintén hamisítvány), és máris dől a lé.

Gyurcsány elmondta: az ukrán határ mellett járva találkoztak olyan házzal, ahová több mint 100, de volt olyan romos épület, ahová 202 "ukrános” volt bejelentve. Erre helyi biznisz épült: egyes lakástulajdonosok havi 10 ezer forintért megengedik a papíron való bejelentkezést a házaikba. Talán még ennél is felháborítóbb, hogy sok helyen maga a polgármester intézi az "ukránosok" lakcímbejelentését, így vásárolva magának elegendő mennyiségű szavazatot.

A helyi lakosoknak pedig közmunkát ígér, (vagy annak megvonásával fenyegeti őket), hogy engedjék bejelenteni az ukránokat a lakásaikba. Komplett iparág épült tehát ki a magyar ellátórendszer megcsapolására. Oroszok és ukránok ezrei, talán tízezrei élnek vissza szisztematikusan a magyar adófizetők pénzével, miközben az egészet a helyi polgármesterek még szavazatvásárlásra is felhasználják. Gyurcsány bejelentette: aláírásgyűjtést indítanak, hogy megszervezzék annak a többségnek az akaratát, akik ezt a becstelen gyakorlatot ellenzik.

A történet épp elég érthető és épp elég felháborító ahhoz, hogy a DK erősen visszategye magát a politikai térképre vele. Gyurcsány kezére játszik a kontraszt is, hogy miközben a többiek egymást csépelik, egymásnak üzengetnek, addig ő teljes mellszélességgel a Fidesznek megy neki.

Ráadásul két olyan ponton, ahol a legjobban fáj, és ahol meg is tudja őket verni: egy csütörtöki Republikon-kutatás szerint a magyarok 71 százaléka ellenzi a határon túliak szavazójogát. Talán nem kockáztatunk nagyot, ha megelőlegezzük, hogy az ukrán és orosz nyugdíjcsalók ügyében még ennél is nagyobb százalékban állnak az emberek a DK álláspontja mögött.

Aktuális