A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Megveszi a UPC-t a Vodafone

A Vodafone a világ legnagyobb mobilcége, világszerte több mint félmilliárd ügyféllel, és most megveszi a közel 30 millió ügyfelet kiszolgáló Liberty Globalt, amit mi UPC néven ismerünk. Az üzlet értéke 18,4 milliárd euró (23 milliárd dollár), és ezért a pénzért a Vodafone a német, magyar, romániai és cseh leányvállalatot szerzi meg, a brit és az ír cégek maradnak a Libertynél - írta meg kedden a Financial Times, és ezt a Vodafone is megerősítette szerda reggel. A tárgyalások évek óta folynak, csak a két cég eddig nem tudott megegyezni az árban.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Liberty Global 10,6 milliárd euró készpénzt kap a cégeiért. Az üzleti lap viszont azt is megjegyzi, hogy a felvásárlás hosszadalmas versenyhatósági vizsgálatot fog eredményezni. Az üzleti lap szerint valamikor 2019 második felében várható az ügylet lezárása, a Vodafone arra számít, hogy jövő év közepéig lezárul a vizsgálat.

A kontinentális Európa területén megszerzett új ügyfélbázissal a Vodafone felveheti a versenyt a dominánsabb Deutsche Telekommal, hiszen létrejön még egy hatalmas távközlési szolgáltató, amely a mobil és a vezetékes internet, valamint a tévészolgáltatás és a vezetékes telefónia piacán egyaránt komoly infrastruktúrával rendelkezik.

A vezetékes infrastruktúrának amúgy is egyre nagyobb szerepe van. Az Európai Unió elszántan küzd azért, hogy a tagállamokban minden háztartást lefedjenek gyors nethozzáféréssel, és talán ennél is nagyobb hajtóereje van annak, hogy az ötödik generációs - 5G - mobilhálózati eszközök kiszolgálásához is jól jön egy megbízható és szerteágazó gerinchálózat, lehetőleg gigabites optikával.

Gigászok harca a magyar ugaron

A felvásárlás után megugrik a Vodafone részesedése a magyar távközlési piacon a társaság közleménye szerint így alakulhatnak a számaik:

  • mobilszolgáltatásban 25 százalék 
  • vezetékes szélessávban 24 százalék 
  • tévészolgáltatásban 19 százalék 

Ezzel Magyarországon is erős ellenfelei lesznek a Telekomnak, bár a második helyről nehéz lenne nekik felkapaszkodni, a német tulajdonú rivális hazánkban a piac felét uralja. Eközben pedig a második helyért is ádáz közdelem folyik. A Digi és az Invitel lakossági üzletágának az összeolvadása is folyamatban van, és ez a két együtt az UPC-nél is nagyobb részesedéssel rendelkezik a vezetékes szolgáltatások piacán. A Diginek ráadásul mobilszolgáltatói licence is van, nagy erőkkel építik a hálózatukat, és várhatóan nyáron elindulnak.

Leginkább a kisebb szolgáltatók aggódhatnak, mert ezentúl a Vodafone és a Digi is képes lesz négy szolgáltatást tartalmazó, nagyon kedzdvező árú csomagokat kínálni az ügyfeleinek, akárcsak a Telekom.

Tóth Balázs - index.hu

Aktuális