A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Tájékoztató táblák a Körösök mentén

A képen balról jobbra: Köves Mihály Doboz polgármestere, Medves István r. főtörzsőrmester (Gyulai Rendőrkapitányság), Pelleg József r. alezredes (Békés Megyei Rendőr-főkapitányság)

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a balesetek, tragédiák megelőzése érdekében a hajózás és a fürdőzés szabályaira hívja fel a figyelmet.

A vízi közlekedés szabályait és a fürdőzésre vonatkozó előírásokat tartalmazó információs táblákat készíttetett a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Az első táblát 2018. június 21-én helyezték ki Doboz – Szanazugban, a szabadstrandon. Békés megyében a Körösökön sokan sportolnak és a kijelölt fürdőhelyek is népszerűek. Lényeges, hogy a hajókkal, vízi járművekkel közlekedők legyenek tekintettel a fürdőzőkre. Csónakot, vízi sporteszközt csak az vezethet, aki elmúlt 14 éves, tud úszni és kellő gyakorlata van, ismeri az adott folyó, tó sajátosságait. Ha gépi meghajtású járműről van szó, a korhatár 17 év.

A kötelező felszerelések a biztonságot szolgálják, ezért elindulás előtt ellenőrizni kell, hogy van-e a csónakban, hajóban evező, működő lámpa, mentőmellény, illetve olyan edény, amivel a vizet ki lehet merni a csónakból. Emellett a kikötéshez szükség van kötélre vagy láncra. A mentőmellényt gondosan kell kiválasztani, a túl nagy, vagy túl kisméretű mellény nem biztos, hogy segít a bajban. Vízisízni csak nappal, jó látási viszonyok között szabad.

A fürdőzés alapszabálya, hogy csak ott lehet vízbe menni, ahol nincs tiltó tábla. Éjszaka, sötétben nem lehet szabadvízben fürdőzni. Ha a víz megvilágított, akkor is csak a mély víz határáig lehet bemenni a folyóba, tóba. A szabadvizek hőmérséklete, ahogy mélyül a víz, gyorsan változhat. Ez, és a folyókban a sodrás még a gyakorlott úszókat is megzavarhatja. Gyermekeket még rövid időre sem szabad felügyelet nélkül hagyni!

A táblák részletesen tartalmazzák a jogszabályi előírásokat és a biztonsági szabályokat. A rendőrség Doboz – Szanazug mellett további öt helyen, a szanazugi fürdőhely gyulai oldalán, Gyula Városerdőn, Békésen, Köröstarcsán és Gyomaendrődön kikötőkben, szabadstrandokon helyez el a napokban információs táblákat.

Aktuális