A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Mogiljevics fiának adta ki magát, most majd az Orosházi Járásbíróság előtt is színészkedhet

Az Orosházi Járási Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves többszörösen büntetett előéletű budapesti férfi ellen, aki nemlétező kapcsolataira hivatkozással akart több, mint 900 M Ft-ot kicsalni egy büntetőügy gyanúsítottjától. A történtek előzményéhez tartozik, hogy a vádlott törekedett környezetében azt a látszatot kelteni, hogy a politikai élet befolyásos szereplőivel, magas beosztású állami tisztségviselőkkel, nagyhatalmú bűnözői körökkel szoros kapcsolatban áll, ebből fakadóan problémás ügyek mikénti elintézésére jelentős befolyása van, így például követelések behajtásában tud hatékony segítséget nyújtani.

A vádlott e látszat megerősítésére ismeretségi körében, környezetében, valamint internetes oldalakon azt híresztelte, hogy orosz-ukrán bűnözői körökkel is jó kapcsolatot ápol, mivel ő „Szimjon Mogiljevics-nek”, a hírhedt kelet-európai bűnszervezet vezetőjének a fia. Ez azonban nem volt igaz és a vádlottnak befolyásos kapcsolatai sem voltak. A vádlott ismeretségi körében szerzett tudomást egy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság előtt különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozás részleteiről, továbbá arról, hogy az ügy szereplői a bűncselekményből igen jelentős jogtalan haszonra tehettek szert.

Elhatározta, hogy a bűncselekményből eredő vagyonból – a büntetőüggyel kapcsolatosan általa megismert adatok felhasználásával, a döntésre jogosult személyek befolyásolásának látszatát keltve – ő is részesedni kíván. Ennek érdekében 2017. december hó 20. napján délelőtt 9 óra előtt nem sokkal a vádlott telefonon felhívta az ügy egyik gyanúsítottját, és a beszélgetés során hivatalos személyekkel – a köztársasági elnökkel, a belügyminiszterrel, illetőleg más személyekkel – fennálló, ténylegesen azonban nem létező kapcsolataira hivatkozva a bűncselekménnyel az ő és „édesapja” (t.i. Szimjon Mogiljevics) cégének okozott 900 millió forintos kárnak a megfizetésére próbálta rávenni.

A vádlott azt is kilátásba helyezte, hogy a kért összeg megfizetése esetén – a büntetőügyben eljáró hivatalos személyeket befolyásolva – az ellene folyó eljárást egy telefonhívással megszüntetteti. A hívott fél a pénz megfizetése elől elzárkózott és feljelentést tett. Az Orosházi Járási Ügyészség a férfit befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától is, illetőleg pénzbüntetés megfizetésére is kötelezze. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik, informálta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Aktuális